VIDEO Elevii de la Eliade spun raspicat: „Nu Holocaustului. Nu terorismului. Da Toleranţei!”

În Amfiteatrul Colegiului Național „ Mircea Eliade” din Reșița , elevii din clasa a XI-a C, care studiază Opţionalul „Istoria Evreilor, Holocaustul”, coordonaţi de profesorul de istorie Ghiorghiţa Fercea, au desfăşurat activitatea „Nu Holocaustului. Nu terorismului. Da Toleranţei!”, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

La activitate au participat mai mulţi specialişti, ca invitați speciali. Reporterul de război Mario Balint, care 20 de ani s-a aflat în prima linie a conflictelor militare care au însângerat aceste decenii: Croaţia 1991, Transnistria 1992, Kossovo 1999, Afganistan 2002, 2005 şi 2007, dar mai ales Irak, timp de şapte ani, din februarie 2003, până în 2010. Redactorul-șef de la M-securitynews.ro, le-a vorbit elevilor despre Holocaust dincolo de paginile manualelor şcolare şi despre războiul de azi din Orientul Mijlociu. Profesorul universitar Ileana Cristina Rotaru, de la partenerul „Nevo Parudimos”, a dialogat cu cei prezenţi, despre rolul media în structurarea reprezentărilor despre Holocaust şi despre drepturile copilului în zonele de conflict, iar profesor Adela Schindler, despre studiul publicat, in urma interviurilor luate cu ani în urmă, de la supravieţuitori ai Holocaustului din comunitatea Reşiţa. Profesorul Ioan Benga – directorul adjunct al şcolii, a vorbit despre activitatea în Comisia de apărare din Parlamentul României. S-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului, iar elevii au prezentat câteva acte de terorism petrecute in ultimul timp, au vorbit despre nevoia de toleranţă, de informare, de conştientizare a pericolelor terorismului, nevoia de reacţie şi de apărare.

Acţiunea este înscrisă in Proiectul Judeţean „Holocaustul, o lecţie a trecutului pentru prezent” şi din proiectul de mini – granturi „Inima noastră nu vrea Holocaust, vrea toleranță!”, aprobat de Institutul Olga Lengyel din New York şi a avut ca scop consolidarea cunoştinţelor despre fenomenul Holocaustului, dezvoltarea spiritului de toleranță, cunoașterea și respectarea drepturilor omului, iar ca obiective: crearea empatiei cu victimele și păstrarea memoriei lor, creșterea conștientizării privind pericolele mișcărilor radicale și extremiste, precum și a regimurilor totalitare şi a actelor de terorism, promovarea ideilor de toleranţă, înţelegere reciprocă şi dialog, creșterea sentimentului de responsabilitate personală ca cetățean democratic.
A fost prezentat logo-ul ales de elevi, pentru proiectul aprobat de Institutul Olga Lengyel din New York : o carte într-o inimă, pe pagina trecutului semnele Holocaustului, pe pagina prezentului şi a viitorului, porumbelul simbolul toleranţei şi al păcii.

Proiectul va continua luni, 30 ianuarie cu o altă acţiune, denumită „Violenţa este argumentul celui lipsit de argumente!”, desfăşurată la nivelul claselor a VII-a şi a VIII-a, cu prilejul Zilei Internaţionale a Nonviolenţei.


A consemnat
Profesor Ghiorghiţa Fercea

Comentarii

comentarii