VIDEO Eroina zilei: Teodora, cea mai tânără activistă ce s-a pus in fata camioanelor cu lemn este din Resita

La doar 14 ani, Teodora Sinculeţ, din Reşiţa, este cea mai tânără activistă care a stat în faţa camioanelor cu buşteni tăiaţi ilegal în Munţii Făgăraş. La protest au particiupat si alpinistii Zsolt Torok şi Galescu Cornel împreună cu mulți alti voluntari si agenti ecologici.
Împreună cu reprezentanţii Agent Green, cu oameni de ştiinţă şi alpinişti, Teodora şi-a cerut dreptul la un viitor în care pădurile să fie mai bine protejate.
Teodora a participat la protestul paşnic, prin care voluntarii au tras un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru, care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic naţional. Teodora este eroul zilei de astăzi.

30 de activiști Agent Green, oameni de știiință și alpiniști profesioniști din România și din străinătate verifică în această dimineață pe Transfăgărășan camioane încărcate cu arbori exploatați din munții Făgăraș.

Protestatarii trag prin această acțiune pașnică spontană semnalul de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic national.

Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale și au afișat bannere cu mesajul „Salvați Ultimele Păduri Virgine” în limbile română și engleză.

Agent Green blochează camioanele cu lemne din munții Făgăraș

Protestatarii cer anchetă la Vidraru și moratoriu national la exploatarea pădurilor virgine


Munții Făgăraș, Barajul Vidraru, 10 martie 2017

30 de activiști Agent Green, oameni de știință și alpiniști profesioniști blochează în această dimineață pe Transfăgărășan camioanele încărcate cu arbori din munții Făgăraș. Protestatarii trag prin această acțiune pașnică spontană semnalul de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic national. Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale și au afișat bannere cu mesajul ”Salvați Ultimele Păduri Virgine” în limbile română și engleză.

Agent Green, EuroNatur, oamenii de știință și alpiniștii cer Guvernului României să impună un moratoriu asupra exploatărilor în toate zonele unde mai există păduri potențial virgine și cvasivirgine. Gabriel Paun, Președintele Agent Green a spus: “Ne dorim ca Ministerul Pădurilor și Apelor să facă din protejarea pădurilor virgine prioritatea anului 2017. Nu ne mai permitem să pierdem niciun hectar. În mod particular, ce se întâmplă la Vidraru este o chestiune de siguranță națională. Nu plecăm de aici până nu primim asigurări de la minister că se vor lua măsuri serioase.”

“În calitate de inițiator al programului de includere a ultimelor păduri virgine din Europa în Patromoniul Mondial Natural UNESCO, susțin protejarea acestor păduri de paradis nu doar prin cercetare științifică, dar astăzi și cu propriul meu trup pentru a opri distrugerea lor. Aceste păduri au o importanță naturală globală extraordinară și nu trebuie pierdute”, a spus profesorul Hannes Knapp din Germania.

Două treimi din ultimele păduri virgine din Uniunea Europeană au supraviețuit în România. Unicul inventar oficial al ultimelor păduri virgine a fost publicat în anul 2004 și a cuprins peste 218.000 hectare de păduri intacte. De atunci cele mai multe au fost distruse, însă nu există date oficiale la nivel național privind suprafața pierdută. Guvernul României nu a monitorizat situația și nici nu a luat suficiente măsuri pentru a stopa acest dezastru ecologic.

Cu cele 12230 hectare de păduri virgine identificate la nivelul anului 2004, bazinul de recepție al lacului Vidraru era zona cu cea mai mare concentrație de păduri virgine din Uniunea Europeană. În prezent s-au pierdut definitiv cel puțin 75% dintre aceste păduri. Singurele observații și studii au fost realizate de Greenpeace în anul 2016, organizație mulțumită căreia, pentru 854 ha de păduri din zona Vidraru au fost elaborate studii de fundamentare pentru includerea in Catalogul Național al pădurilor virgine.

“Cele mai multe state europene au înțeles prea târziu importanța pădurilor virgine pentru viitorul vieții. Acum cele mai multe au fost pierdute. Echipa noastră de cercetare a realizat numeroase studii științifice în pădurile de paradis ale României pentru a contribui la protejarea celor rămase. Am observat și distrugerea an de an. Este timpul ca aceasta să înceteze. Nu ne permitem să pierdem această punte dintre trecut și viitor”, a spus Martin Mikoláš, cercetător la Facultatea de Silvicultură și Știința Lemnului din cadrul Universității din Praga pentru Științele Naturii.

”M-am antrenat în sălbăticia acestor munți pentru a urca în premieră mondială vârfuri încă neexplorate și pentru a aduce României rezultate în fiecare an. Mă alătur astăzi cu trup și suflet protectorilor pădurii pentru a salva ce a mai rămas din paradisul de care trebuie să fim mândri”, a spus Zsolt Torok, alpinistul anului 2016 în România.

”Am fost la Polul Sud, la Polul Nord și în Himalaya la peste 8000 de metri. Au fost momente când am simțit că misiunea devine imposibilă, dar am reușit. Sunt convins că nici misiunea de a salva ultimele păduri virgine din România nu este una imposibilă”, a spus exploratorul și alpinistul Coco Galescu.

Agent Green solicită Ministerului Apelor și Pădurilor:

Să suspende absolut toate exploatările forestiere din bazinul de recepție a lacului Vidraru

Să realizeze în anul 2017 toate studiile necesare pentru a introduce în Catalogul Național toate pădurile virgine rămase, iar restul de păduri să fie supuse pe viitor unui regim de conservare deosebită sau de codru grădinărit

Să realizeze o anchetă în cazul degradării pădurilor virgine și a celorlalte păduri cu funcții de protecție a lacului Vidraru, obiectiv strategic pentru sistemul energetic national

Să instituie un moratoriu la nivel național pentru toate zonele care mai pot avea încă păduri virgine și să realizeze studiile necesare pentru a le introduce în Catalogul Național

Sursa: Antena 3 si agentgreen.ro

Comentarii

comentarii