Cultural

VIDEO Fântâna florentină din Reșița

Singura fântână florentină din Banatul montan se află la Reșița, în curtea interioară a Casei de Cultură a Sindicatelor. A fost adusă în 1951 și este încă funcțională.

În curtea interioară a Casei de Cultură se află o fântână unică în partea de vest a țării. Fântâna a fost adusă în 1951 tocmai din Florența și este funcțională, chiar dacă nu a mai fost pusă în funcțiune de mai mulți ani. Fântâna este una deosebită, iar ansamblul este format din mai multe statui reprezentând femei, dar și animale: berbeci, pești sau broaște.

,,„Această fântână a fost comandată şi executată în Florenţa şi a fost adusă la Reşiţa şi montată în anul 1951. E de menţionat faptul că sub ea există o importantă rezervă de apă, mai precis, 110 vagoane de apă, care pot fi folosite în eventualitatea unui incendiu. În momentul în care apa de la oraş ar fi oprită ori nu ar ajunge, din varii motive, ar putea fi folosită automat rezerva aceasta de apă, pentru probleme PSI. Tot atunci au fost aduse nu mai puţin de 7 vagoane de ţeavă care a fost folosită pentru instalaţia de apă şi pentru instalaţia de gaze. Clădirea are 11.700 de metri pătraţi, dacă vorbim de o suprafaţă desfăşurată, având un parter şi două etaje. Casa de Cultură a fost construită de UCM Reşiţa, cu banii sindicatelor. Pompa este funcţională şi Fântâna florentină poate fi oricând pusă în funcţiune. Am făcut nu de mult o probă şi din ulciorul ţărăncii de sus a curs jetul de apă, care a fost preluat de celălalt nivel, până la berbecii de mai jos, de la care apa ţâşneşte prin coarne” spune jurnalistul Matei Mircioane de la argument-cs.ro

Curtea interioară a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost reabilitată deoarece dalele din pavaj s-au dizlocat din cauza infiltrațiilor de apă. Directorul instituției spune că în curte s-ar putea desfășura tot felul de acțiuni culturale și chiar activități comerciale.

Conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor caută momentan soluții pentru reabilitarea și conservarea ansamblului fântânii arteziene.

Comentarii

comentarii