Fasole gătita în fel si chip – Ciorbă și iahnie de fasole boabe cu ciolan VIDEO

Mâncarea de azi a pornit de la ideea că ……..fasolea este bună în orice fel. Fie că-i ciorba, iahnie sau bătută. Aici am prezentat doar ciorba şi iahnia. Fasolea bătută am lăsat-o ne filmată, dar am făcut-o şi pe aia.
Fasolea se alege din aceea cu bobul mic, se spală bine şi se alege dacă este cazul. Apoi se pune la înmuiat de cu seara. SE schimbă apa de vreo 2- 3 ori. Apoi, o punem la fiert cu apa , cam vreo 10 minute – după care aruncăm apa de pe ea. Punem apă clocotită deasupra și repetam operațiunea încă de vreo două ori. De ce? Ca să nu avem gaze!

Separat avem nevoie de

un ciolan afumat pe care îl pârlim şi-l spălam bine
o bucată de pulpă de porc sau o coadă de porc – carne proaspătă
pătrunjel rădăcina
morcovi
păstârnac
ceapă
usturoi
2 ardei
sare, piper, 2 linguri de faină, foi de dafin, boia de ardei, pasta de roşii şi de ardei
puţin ulei

Toate zarzavaturile le-am tocat cubuleţe şi le-am amestecat ca să fie bine combinate.
Am pus la fiert ciolanul în apă simplă. Când s-a fiert pe jumătate, am pus coada de porc proaspătă. Am completat mereu cu apă ca să am zeamă suficientă.

Separat am pus la fiert zarzavat. Când s-a înmuiat am pus boabele de fasole care s-au fiert separat în apă cu sare și le-am ţinut la foc mic. Am lăsat să fiarbă și am adăugat la final bucăţi de carne din ciolan şi din coadă de porc fiartă. Am potrivit de gust cu sare, piper, foi de dafin, am făcut o prăjeala din sulei, faină, pasta de roşii şi pastă de ardei, și am dat consistenta ciorbiţei de fasole.

Pentru iahnie, am la fiert legumele (după gust) în zeama lăsată de ciolan. Am lăsat să se înmoaie, apoi am pus peste zarzavat boabele de fasole. Am lăsat să se pătrundă, apoi i-am dat consistentă cu un rântaş cu făină şi boia de ardei dulce. Am potrivit gustul cu piper, doi- trei căţei de usturoi, sare şi foi de dafin. La final am pus ciolanul tăiat felii – fără os şi am servit cu salata de varză.

Spor la treabă şi poftă bună!

Comentarii

comentarii