VIDEO Folclorul din Caraş-Severin, jocurile bănăţene şi costumele populare autentice la Gyula, în Ungaria

Folclorul din Caraş-Severin, jocurile bănăţene şi costumele populare autentice au fost promovate, duminică, la Gyula, în Ungaria, printr-un spectacol şi o expoziţie a portului popular, mai vechi sau mai nou, în cadrul Festivalului ”La obâşii, la izvor”.
”Am venit cu mare drag la Gyula, la invitaţia Prea Sfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Românilor din Ungaria, unde am încercat să ne prezentăm cu tot ceea ce avem autentic, cu tot ceea ce înseamnă tradiţie în judeţul Caraş-Severin. Cred că ceea ce am arătat a fost pe gustul publicului, având în vedere aplauzele cu care au fost răsplătiţi artiştii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Festivalul de promovare şi păstrare a culturii populare tradiţionale româneşti ”La obâşii, la izvor”, desfăşurat la Gyula, a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta, al Consulatului General al României la Gyula şi cel al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
”Ne bucurăm în mod deosebit pentru toată această sărbătoare, pentru faptul că promovează folclorul românesc, costumul popular şi tradiţiile populare, care sunt reprezentative pentru românii din toate locurile. Iată că şi românii din jurul graniţelor le apreciază cu atât mai mult. La această manifestare au participat preoţi şi credincioşi din parohiile noastre. Noi încercăm să aducem crendincioşi din toate parohiile episcopiei şi cele mai multe, în mod firecsc, sunt răspândite de-a lungul graniţei. Aşadar, este o sărbătoare culturală, dar şi o sărbătoare a sufletului românesc”, a afirmat Prea Sfinţia Sa Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.
La rândul său, Prea Sfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, susţine că prin asemenea manifestări culturale şi artistice, tradiţiile se păstrează, iar românii aflaţi de cealaltă parte a graniţei se întăresc.
”În acest mod îi întărim pe românii din Ungaria. Românismul şi tradiţiile româneşti au mai slăbit de-a lungul timpului, dar cu binecuvântarea părintelui Siluan, vom face manifestări periodice, atât spirituale, cât şi cultural artistice. Manifestarea a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Artiştii care au urcat pe scena Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula s-au ridicat aşteptărilor noastre. De altfel, tot pubicul a fost copleşit de bucurie. A fost un sentiment de patriotism autentic, pe care l-am trăit cu toţii”, a subliniat Prea Sfinţia Sa Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Festivalul a fost susţinut în fiecare an de către un judeţ din România, care a prezentat cultura şi tradiţiile populare româneşti din zona respectivă. Astfel, au fost reprezentate judeţele Bihor, Satu Mare, Bistriţa, Arad, Timiş, Sălaj, Cluj şi Maramureş, iar în acest an, la cea de-a IX-a editie, românii din Ungaria au avut ocazia să descopere bogăţia folclorului din Caraş-Severin.

La această sărbătoare a fost prezent şi Consulul României la Gyula, Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni.
”Mă bucur foarte mult că am reuşit să-i capacitez pe prietenii şi colegii mei din Caraş-Severin. Încercăm să facem şi un parteneriat între judeţul Caraş-Severin şi comunitatea românească din Ungaria, astfel că, anul viitor, avem în plan chiar să aducem Ziua Universală a Iei aici, la Gyula. Ştiu că această manifestare are loc de aproape cinci ani la Reşiţa şi, de fiecare dată, a avut un real succes. Acesta este motivul pentru care vrem să ducem ia şi dincolo de graniţă”, a precizat consulul general al României la Gyula, Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni.
În finalul manifestării, toţi cei prezenţi la spectacol şi-au dat mâna şi au încins o horă, un moment pe care participanţii nu-l vor uita prea curând, după cum au susţinut la ieşirea din sală.

”Am fost prezenţi cu Ansamblul Semenicul al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, unde în cadrul acestui spectacol de muzica şi jocuri populare încercăm să promovăm elementele care ne definesc ca bănăţeni în primul rând şi apoi ca români. Este şi un început în ceea ce priveşte colaborarea dintre instituţia noastră şi alte instituţii culturale şi cultural-spirituale din această zonă, mai ales că, în această parte a Europei nu am avut colaborare. Ne-am bucurat mult că românii din Gyula au fost alături de noi şi au încurajat artiştii în evoluţia lor scenică”, a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Ansamblul Folcloric „Semenicul”, înființat în 1969, este una dintre cele mai longevive formații, având în repertoriu dansuri din aproape toate zonele folclorice ale țării. În cele peste patru decenii de activitate, a prezentat cântecul și jocul popular românesc la diverse festivaluri din România și din străinătate.

Comentarii

comentarii