VIDEO Forțat de împrejurări, primarul din Fârliug, Ioan Borduz, și-a recunoscut vinovăția în afacerea deturnării de fonduri ?

IMG_4067Ioan Borduz, primarul comunei Fârliug, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în urmă cu mai bine de doi ani, pentru deturnare de fonduri. El este cercetat și urmărit penal în afacerea proiectului transfrontalier de la Dezeşti, proiect în valoare de 500.000 de euro, prin care au fost construite o piațetă, o clădire multifuncțională de aproximativ 50 de metri pătrați cu anexele corespunzătoare, un infochioșc, un parc și o fântână arteziană. Toate în satul Dezești aparținător de comuna Fârliug.
Locul a găzuit câteva târguri agricole reușite și este unic în Caraș Severin.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara, au dispus trimiterea în judecata și a inculpatilor:
BORDUZ IOAN, primar al comunei Fârliug, judetul Caras Severin, în sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: – schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinte deosebit de grave, în forma continuata, – deturnare de fonduri, în forma continuata, – complicitate la savârsirea infractiunii de fals în înscrisuri sub semnatura privata, ca infractiune în legatura directa cu infractiunile de coruptie, savârsita în scopul de a ascunde comiterea uneia dintre infractiunile împotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene,
Împreună cu Borduz, au mai fost trimiși în judecată și UDROIU SORIN IONUT CLAUDIU, administrator al SC Banatica Group SRL, CRISAN CRISTIAN EUSEBIU, director tehnic SC Banatica Group SRL, NICORICI COSMIN, administrator SC M-Proiect Consulting SRL, OLAR MIRCEA DUSAN, coordonator transport SC Antrepriza Dusan si Fiul SRL, DAMIAN ILIE ADRIAN, administrator SC Piete Resita SRL, DUMA DURAIN IONELA, administrator SC Mike Security SRL.
Despre ce este acuzat fiecare dintre cei mai sus de către procurorii DNA, citește în materialul informativ de mai de jos.
După doi ani de la trimiterea în judecată de către procurorii DNA- timp în care primarul Borduz a susținut tot timpul că este victima unor neînțelegeri sau chiar a unor ,,făcături”, el a ales să ceară magistraţilor de la Judecătoria Reşiţa, să fie judecat după procedura simplificată. Conform acesteia, inculpatul îşi recunoaşte faptele pentru care este judecat în schimbul unei pedepse mai uşoare.
„Clientul meu doreşte să fie judecat după procedura simplificată, prevăzută de art. 320.1, din Codul de Procedură Penală, de recunoaştere a faptelor care au fost reţinute în actul de sesizare. Alți doi inculpați din același dosar și-au recunoscut vinovăția iar clientul meu nu mai are altceva de făcut nici el în acest caz. Mai mult chiar, mizăm pe faptul că de la 1 februarie se schimbă Codul Civil, mai exact, intră noi prevederi în aplicare și noi sperăm într-o pedeapsă de cel mult patru ani cu suspendare” a spus Cosmin Bolosin, avocatul primarului Borduz.
Următoarea ședință de judecată va fi în data de 19 februarie.

Inforechizitoriu DNA Timișoara

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea în judecata a inculpatilor:
BORDUZ IOAN, primar al comunei Fârliug, judetul Caras Severin, în sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: – schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinte deosebit de grave, în forma continuata, – deturnare de fonduri, în forma continuata, – complicitate la savârsirea infractiunii de fals în înscrisuri sub semnatura privata, ca infractiune în legatura directa cu infractiunile de coruptie, savârsita în scopul de a ascunde comiterea uneia dintre infractiunile împotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene,
UDROIU SORIN IONUT CLAUDIU, administrator al SC Banatica Group SRL, în sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: – schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinte deosebit de grave, în forma continuata, – deturnare de fonduri, în forma continuata, – fals în înscrisuri sub semnatura privata ca infractiune în legatura directa cu infractiunile de coruptie, savârsita în scopul de a ascunde comiterea uneia dintre infractiunile împotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, în forma continuata, – fals în înscrisuri sub semnatura privata;
CRISAN CRISTIAN EUSEBIU, director tehnic SC Banatica Group SRL, în sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: – complicitate la savârsirea infractiunii de fals în înscrisuri sub semnatura privata, ca infractiune în legatura directa cu infractiunile de coruptie, savârsita în scopul de a ascunde comiterea uneia dintre infractiunile împotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, în forma continuata, – fals în înscrisuri sub semnatura privata, ca infractiune în legatura directa cu infractiunile de coruptie, savârsita în scopul de a ascunde comiterea uneia dintre infractiunile împotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene;
NICORICI COSMIN, administrator SC M-Proiect Consulting SRL, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals în înscrisuri sub semnatura privata si marturie mincinoasa,
OLAR MIRCEA DUSAN, coordonator transport SC Antrepriza Dusan si Fiul SRL, DAMIAN ILIE ADRIAN, administrator SC Piete Resita SRL, DUMA DURAIN IONELA, administrator SC Mike Security SRL, în sarcina carora s-a retinut infractiunea de fals în înscrisuri sub semnatura privata.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: În cursul anului 2007, între Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Consiliul Local Fîrliug, judetul Caras-Severin, reprezentat de inculpatul Borduz Ioan, în calitate de primar al comunei Fîrliug, a fost încheiat contractul de finantare nerambursabila ce are ca obiect punerea în practica a proiectului intitulat „Reteaua transfrontaliera de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii”, fondurile financiare europene fiind alocate prin Programul de vecinatate PHARE CBC România Serbia 2006. Obiectivul acestui proiect îl reprezinta, în principal, sprijinirea dezvoltarii si promovarii produselor cu specific local, promovarea consumului acestora si comercializarea acestora pe pietele europene, întarirea colaborarii între autoritatile locale si promovarea cooperarii transfrontaliere.
În cadrul acestui proiect, inculpatul Borduz Ioan, în calitate de manager de proiect, a semnat mai multe contracte de lucrari, bunuri si servicii, între care si cel privind organizarea unui festival agricol, contractul fiind încheiat între Consiliul Local si SC Banatica Group SRL, reprezentata de administratorul Udroiu Sorin Ionut Claudiu. În vederea calificarii firmei sale la aceasta licitatie, inculpatul Udroiu Sorin Ionut Claudiu a inclus în documentatia de oferta un contract de prestari servicii pe care l-a falsificat si în care a consemnat în mod eronat ca firma sa (ce are ca principal obiect de activitate lucrarile de constructii) a mai organizat un festival similar.
Anterior desfasurarii festivalului prevazut în proiect, firma inculpatului Udroiu Sorin Ionut Claudiu a efectuat, în folosul comunei Fîrliug, lucrari de amenajare a unei piete, lucrari care au fost realizate fara încheierea vreunui contract si fara a fi incluse în proiectul respectiv. Pentru ca SC Banatica Group SRL sa îsi recupereze totusi contravaloarea acestor lucrari, inculpatul Borduz Ioan a platit acestei firme, în calitatea sa de manager de proiect, sumele de 52.994,69 euro (provenite din fondurile PHARE) si 74.659,48 lei (provenite din bugetul national) pentru organizarea festivalului agricol prevazut în proiect.
Pentru a justifica organizarea acestui festival si pentru a ascunde schimbarea destinatiei fondurilor europene în modalitatea descrisa mai sus, inculpatii Udroiu Sorin Ionut Claudiu si Crisan Cristian Eusebiu au întocmit în fals cinci contracte de achizitii de servicii si patru facturi fiscale, înscrisuri confirmate si de Borduz Ioan, în care au consemnat în fals ca o parte din activitatile la care se obligase SC Banatica Group SRL au fost realizate de alte societati comerciale. Din partea firmelor pretins prestatoare de servicii, în cursul lunii februarie 2010, aceste contracte au fost semnate de inculpatii Damian Ilie Adrian, Olar Dusan Mircea, Duma Durain Ionela Veronica si Nicorici Cosmin, ca reprezentanti legali ai respectivelor firme. Toate aceste documente false au fost prezentate reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu prilejul verificarilor efectuate de acestia.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului s-a constituit parte civila în procesul penal cu sumele de 53.727,47 euro (alocata din fonduri PHARE) si 75.343,82 lei (contributia de la bugetul de stat). În vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unui imobil apartinând inculpatului Borduz Ioan.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecatoria Resita, judetul Caras-Severin.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate în niciun fel sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Comentarii

comentarii