Crăciun pe stil vechi la sârbii din sud-vestul Banatului Montan, la sârbi acasă VIDEO

Crăciun pe stil vechi la sârbii din sud-vestul Banatului Montan. Aproape 40 000 de creştini ortodocşi de rit vechi, din Banat, din care peste 30 000 de sârbi, sărbătoresc în aceste zile, Crăciunul. O mare parte dintre ei trăiesc in sed-vestul județului Caraș Severin cu cea mai mare aglomerarea în triunghiul Lescovița- Socol- Berzeasca.

 

 

În prima zi de Crăciun, gospodarii din Lescovița au împrăştia peste câmp sau în grădini, cenuşa Badniacului, adică a butucului ars în seara de Ajun, în curtea bisericii, pentru ca aceasta să fie mănoasă, după care au participa la Sfânta Liturghie a Naşterii Domnului.
Tradiția este respectată cu sfințenie la Lescovița. Peste tot prin case, sunt împrăștiate paie de grâu și semințe de tot felul care vot sta acolo timp de trei zile. Apoi, acestea sunt strânse și sunt împrăștiate în vie pentru rod bogat. Pentru această sărbătoare, fiii satului se întorc acasă în mod special din lumea întreagă.

La pranz, pe mesele sârbilor nu au lipsi bucatele tradiţionale, printre care sarmalele, supa de cocoș, friptura și felurite prăjituri și plăcinte cu dovleac, nucă şi mac. De asemenea, în fiecare gospodărie se face tradiţionalul ,,colac al casei” colac în care se ascunde o monedă, iar cel care găseşte banul se spune că va avea noroc şi fericire tot anul. Cine are timp, pregătește și ,,cesnița” – un strudel mai special n care, tot așa, se ascunde o monedă.

Crăciun pe stil vechi la sârbii din sud-vestul Banatului Montan. În prima zi de crăciun , sârbii stau acasă, dar după masa de seara, se adună familia și începe petrecerea. La Radmina și Zlatița au fost organizate baluri, dar marea petrecere a fost tot în familie.
Toată lumea, se distrează, ciocnește pahare, cântă și mai apoi dansează dansurile lor tradiționale dintre care, la loc de cinste, stă moravățul.

Comentarii

comentarii

Un comentariu la „Crăciun pe stil vechi la sârbii din sud-vestul Banatului Montan, la sârbi acasă VIDEO

Comentariile sunt închise.