VIDEO FOTO Etnia germană din Banatul Montan, îşi păstrează tradiţiile de sute de ani

fasancul 2013 (38)Tradiţionalele manifestări de Făşang, organizate în fiecare an de comunităţile germanilor din Banat, au început sâmbătă cu „Sărbătoarea tăiţeilor”. Prima manifestare a fost dedicată tinerilor, şi a avut loc la sediul Forumului Democratic German din strada Oituzului, nr. 6. Balurile şi spectacolele au continuat în mai multe localităţi din Caraş-Severin până în data de 13 februarie, când se va intra în Postul Mare. Aseară, la un local din Reșița, a avut loc balul mascat de Fașang.
Serbările de Făşang ale bănăţenilor creştini de rit apusean sunt corespondentul celebrelor Festivaluri din America de Sud sau de la Veneția , dintre care cel mai cunoscut este Carnavalul de la Rio.
De miercuri, credincioşii catolici vor intrat în Postul mare, sau al paştelui, cum i se mai spune. Acest eveniment este precedat în Banatul Montan de o serie de petreceri ce au ca menire pregătirea pentru perioada lungă de post. Ultimele trei zile de dinainte postului sunt considerate în Banat zile de distracţie în care ori şi ce este permis. Şi fiindcă se fac multe glume şi trăsnăi în această perioadă, pentru ca autorul să nu fie recunoscut, majoritatea locuitorilor se maschează, fiecare cu ce găseşte la îndemână.
Evenimentul este de mare însemnătate şi la el participă toţi membrii comunităţii.
Astă noapte a fost mare distracţie la Resita. Tinerii şi nu numai, s-au costumat care mai de care, au defilat și au primit și premii.
După parada măștilor, a urmat petrecerea până în zori. Petrecerea este foarte simplă și ieftină, oamenii aduc de acasă mâncarea, prăjiturile și băutura, se pune totul la un loc și petrecerea poate să înceapă.
Odată cu această ultimă acţiune, catolicii intră de de miercuri în Postul mare – zi marcată în calendar ca fiind Miercurea cenuşii. De atunci şi până la paşti, încetează ori şi ce petrecere colectivă.
De fapt, purtatul măștilor și dansul, are ca semnificaţie alungarea spiritelor rele din comunitate, îngroparea iernii şi deschiderea porţilor spre primăvară cu căldura rezultată din arderea păpuşii plină de păcatele oamenilor.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

6 comentarii la „VIDEO FOTO Etnia germană din Banatul Montan, îşi păstrează tradiţiile de sute de ani

 • 11 februarie 2013 la 12:06
  Permalink

  „rar se gaseste un om de valoare”. Ma bucur ca v-am intalnit.

 • 11 februarie 2013 la 0:00
  Permalink

  Multumim Vali Popovici pentru regalul oferit de la aceasta sarbatoare plina de farmec a comunitatii germane din batrana cetate de foc a resitei!

 • 10 februarie 2013 la 13:27
  Permalink

  Fata de 1988 cand etnia germana reprezenta un indice de calitate, moralitate, astazi au ramas in Romania doar fostii informatori si degeneratii. Rar se gaseste un om de valoare, il recunoasteti pe neamtul de calitate imediat.

  • 10 februarie 2013 la 16:04
   Permalink

   Va rog frumos sa nu generalizati cand jigniti. Multi dintre cei in varsta au ramas in tara. Din diferite motive. Si nu toti care pretind a fi de etnie germana, chiar sunt.

   O zi buna.

   • 10 februarie 2013 la 18:19
    Permalink

    Cei care au astazi 60 de ani si mai putin, nu sunt scuzabili aveau atunci 48. Am crezut ca macar la 23 de ani de la Revolutie-Rascoala sa citesc Lista celor care au fost obligati sa plateasca cate 8.000 DM pentru formularele mari la plecarea din Romania. Despre cum se obtineau vizele pentru Germania in 1994, altadata. Majoritatea nemtilor din Germania sunt oameni de valoare dar nu generalizez !

    • 10 februarie 2013 la 19:11
     Permalink

     La 48 de ani nu este usor sa gasesti un loc de munca bun in Germania. Si nici pentru cei mai tineri. Pentru ca putine dintre calificari sau diplome au fost si sunt recunoscute. Si nu toti au fost pregatiti sa lase totul in urma si sa o ia de la capat. Nu pentru toti lucrurile materiale ocupa un loc atat de important in viata. Si probabil ca a existat si speranta unei vieti mai bune in tara in care s-au nascut. Chiar apartinand „doar” unei minoritati. Unii dintre cei care au plecat chiar regreta anumite lucruri pe care au trebuit sa le lase in urma. La fel cum unii dintre cei ramasi regreta decizia luata.

     Valoare unui om o apreciaza fiecare dupa standarde personale. Probabil experienta dumneavoastra v-a format parerea, ceea ce bine-nteles este dreptul dumneavoastra.

Comentariile sunt închise.