VIDEO FOTO Morile de apă de la Rudăria, au fost distruse de viitură, sătenii au nevoie de ajutor

Apele învolburate au lăsat dezastru la Rudăria, unde toate morile au fost afectate. Ba mai mult, 3 dintre ele au fost distruse in totalitate și trântite la pământ, de apele învolburate ale Rudăricăi. Asta se întâmpla luni, în 15 septembrie, odată cu deschiderea noului an școlar.
Acum, după ce au trecut apele, complexul mulinologic, monument de patrimoniu, trebuie să dea piept, cu alte piedici, de această dată din partea oamenilor. Prima mare problemă o reprezintă banii pentru materiale. Fiind vorba de monumente istorice, banii, său măcar o parte dintre aceștia, ar trebuie să vină de la Guvern. În loc ca lucrurile să se miște rapid și rearațiile să înceapă, apar noi și noi încercări. De fapt, birocraţia este cea care pune în pericol un obiectiv istoric şi turistic impresionant al României. Pentru ca morile să poată fi salvate este nevoie de evaluări oficiale, de adrese multiple, cereri şi proiecte iar banii, cine știe, poate la sfâtu- așteaptă, dacă vor veni și aia.
România este, probabil, cea mai birocratizata ţară din Europa, şi până nu reuşim să rezolvăm acest lucru, vom rămâne codaşii Europei în orice domeniu, fie învăţământ, economie, turism sau cultura. Chiar dacă avem peisaje unice sau o istorie bogată, toate sunt în pericol de a se duce pe apa sâmbetei. Cam aşa cum s-au dus morile de la Rudăria, un impresionant complex mulinologic, printre cele mai mari din Europa.
Trei mori au fost distruse în totalitate, dar cel mai grav este faptul că viitura a rupt toate digurile de la barajele de acumulare ale morilor. Prin acestea se controla nivelul apei și debitul ce era dirijat prin canalul de aductiune și care lovea ciutura- roata morii.

Pentru refacerea barajelor, sătenii au nevoie în primul rând de un utilaj prevăzut cu cupa, un utilaj tip tractor cu cupă. Și mai au nevoie de ciment și de lemn, mult lemn și de dimensiuni mari.
Acum, pe Valea Rudăriei, mai sunt 22 de mori. Numărul lor a fost mult mai mare, în jur de 40, dar în anul 1955, când a avut loc o viitură asemănătoare celei de acum, apa le-a distrus pe toate. Sătenii au refăcut 22 dintre ele. Acum, cu ce au și cu ce pot, sătenii vor repune în funcțiune 3. Restul – atunci când vor fi bani pentru utilaje și materiale. Mâna de lucru o pun sătenii. De fapt, bătrânii satului mai știu să încheie lemnul în așa fel încât să rezulte o moară ce rezistă în timp.
Complexul mulinologic de la Rudăria se află în patrimoniul UNESCO, fiind cel mai mare parc mulinologic din Europa, atestat încă din vremea dacilor, în SEC.II-III D.Hr. Are o valoare etnologică, istorică și arhitecturală deosebită, fiecare moară din cadrul său fiind un monument de arhitectură și de civilizaţie populară.
Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură, instituție care are în grijă monumentele de patrimoniu, s-au deplasat în comună Eftimie Murgu pentru a evalua stricăciunile făcute de apele învolburate de zilele trecute. Din păcate, fotografiile și imaginile care arată cel mai bine dezastrul de la Rudăria, nu sunt de ajuns pentru că Ministerul Culturii să poată finanța lucrările de restaurare. Este nevoie de evaluarea oficială a unui inginer structurist, specialist acreditat de minister, care vine tocmai de la Sibiu. Acesta, la rândul său trebuie plătit, apoi trebuie să întocmească un proiect, în urma căruia se poate obține finanțarea.

Comentarii

comentarii