VIDEO FOTO Restaurarea clădirilor monument din Băile Herculane se realizează timid şi cu paşi mărunţi

DSC09597Restaurarea clădirilor monument din Băile Herculane se realizează timid şi limitat de lipsa suficient a fondurilor alocate pentru clădirile de patrimoniu, prea timid pentru ritmul alert în care ele se degradează.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin se plânge de faptul că deşi este acreditată să ofere informaţii despre evoluţia lucrărilor de restaurare a clădirilor monument din staţiunea Băile Herculane, niciodată numeroşii reporteri şi realizatorii de emisiuni cu distribuţie naţională nu au solicitat astfel de informaţii, fapt care nu face decât să aducă şi mai multe prejudicii staţiuni şi implicit judeţului. Problema este că multe din clădirile cu o arhitectură extrem de valoroasă au devenit nişte ruine greu de restaurat şi că, deşi unele dintre ele au devenit proprietatea unor oameni bogaţi care îşi doresc să le restaureze din fonduri proprii, nu sunt susţinuţi. Direcţia Judeţeană încearcă să le vină în întâmpinare şi să poată obţine autorizaţiile.
Lucrurile se pare că au început să se mişte şi unele clădiri sunt restaurate pe ici pe colo, dar toate iniţiativele sunt timide, motivul invocat fiind lipsa banilor. Aşa că Vila Elisabeta a avut noroc şi este restaurată din fondurile Ministerului Culturii, în funcţie, desigur, de posibilităţile financiare. La Cazinou, de exemplu, s-a făcut acoperişul în regim de urgenţă, iar hotelurile Traian şi Decebal se află în faza de întocmire a documentaţiei şi avizare.
În stare deplorabilă se află Băile Imperiale Austriece, în prezent proprietatea statului român, respectiv a Primăriei Băile Herculane, iar dacă nu se va investi în mod urgent, aceste Băi Imperiale se vor nărui, pe laturile clădirii fiind crescuţi copaci prin pereți, iar acoperişul este pe cale să se prăbuşească în orice clipă.
După mărturiile conducerii Direcţiei Judeţene de Cultură, în prezent cea mai extinsă lucrare se execută la complexul Apollo, la faţadă. Acest complex acoperind practic centrul staţiunii. Acest complex cuprinde mai multe clădiri care necesită o reabilitare atât interioară cât şi una exterioară. Beneficiarii acestui complex sunt Valeriu şi Alexandrina Verbiţchi care au decis să intervină la partea exterioară a Complexului Apollo deoarece din clădiri se desprind bucăţi de tencuială şi devin un pericol pentru trecători. Toate lucrările executate se realizează conform prevederilor legale din domeniul protecţiei monumentelor istorice. Din 2001 Complexul Apollo nu a mai preluat turişti deoarece nu s-au realizat lucrări de reparaţii şi întreţinere şi astfel s-a degradat continuu, devenind aproape o ruină, degradări interioare dar şi exterioare care stau să cadă peste turiştii care se mai încumetă să viziteze partea veche de oraş, cea care, stârneşte nostalgii doar celor care au cunoscut perioada înfloritoare a staţiunii Băile Herculane şi au putut aprecia frumuseţea şi valoarea acestor construcţii. Ansamblul Apollo a fost vizitat în anul 1871 de împăratul Francisc I şi împărăteasa Carolina, iar în 1852 a fost vizitat de Franţ Iosif care a precizat că Herculesbad se află printre cele mai frumoase de pe continent.
Imagini arhivă înainte de începerea lucrărilor

Este necesară şi urgentă sistematizarea centrului vechi, Piaţa Hercules, fără de care Băile Herculane nu pot fi propuse pe lista Unesco.
Cea mai veche staţiune balneară a lumii este acum în paragină şi dacă nu se intervine la restaurarea acestei „minunăţii” , se va şterge încă o filă din istoria scrisă şi nescrisă a Banatului.
Administrația publică locală ar vrea să miște lucrurile, au fost organizate seminarii și simpozioane pentru atragerea turiștilor, primarul Nicușor Vasilescu s-a ,,luat de gât și la trântă” în permanență cu proprietarii de clădiri, mai exact, cu unii speculanți imobiliari, dar mai ales cu ,,cel mai mare investitor, cu omul care a adus stațiunea în felul în care arată acum, cel care a fost efectiv împroprietărit cu stațiunea Băile Herculane, Iosif Armaș. Dar, lipsa fondurilor și legislația actuală, nu prea-i permite să facă prea multe.
Va urma

Comentarii

comentarii