VIDEO FOTO Satul din Banat cu cea mai mare concentrare de Ioni

Ion acasa (12)Satul Târnova din Caraș Severin este unul cu totul aparte. În afară de faptul că este așezat la poalele Muntelui Semenic, aici, aproape 70% din populația masculină, poartă numele de Ion. Așa că, sărbătorirea Sfântului Ion începe imediat după Crăciun, dureayă și la Anul Nou și se termină pe data de 7 ianuarie.
Locuitorii din satul Târnova din județul Caraș Severin aproape nu au odihnă mai ales în preajma Sfântului Ion. Din cei aproape 1000 de bărbați ai comunei, aproape 700 poartă numele de Ion. Și fiindcă tradiția spune că fiecare trebuie urat și felicitat de ziua lui, pe ulițele satului este un dute- vino continuu.
După ce sunt urați și felicitați la ei acasă, Ionii își cinstesc musafirii cu răchie fiartă și bucate alese după care pornesc și ei în vizită la alți Ioni. Și uite așa, o comună întreagă din Banat face cel mai ușor schimb de Ioni fără a apela la fizică sau la chimie. Și nimeni nu iese supărat sau în pierdere, ci doar foarte obosit a doua zi.
Cel mai greu este pentru primar care trebuie să onoreze toate invitațiile și să-i viziteze pe toți Ionii. Primul care este urat şi cu care se începe, este preotul satului care se numeşte—Ion.

În schimbm un adevărat noroc pentru primar este acela că, nu se numește Ion. Altfel…….

Comentarii

comentarii