VIDEO FOTOREPORTAJ Transbănățeanul este gata, Semenicul este deschis, Crivaia strălucește – așteptăm turiști

Modernizarea drumului judeţean care leagă localitatea Văliug de localitatea Slatina Timiş, este un proiect extrem de important atât ca valoare financiară cât şi ca amplasare strategică pentru Caraș Severin și pentru români în general.
Finanţat din bani europeni acest proiect contribuie la dezvoltarea turistică a zonei Semenic, deoarece prin dezvoltarea infrastructurii se vor îmbunătăţii şi activităţile în turism.
Este un proiect de aproape 27 de milioane de euro şi care, după spusele celor implicaţi, este finalizat. Rămâne de văzut cât va rezista și când se va da oficial în folosinţă!

[youtube id=”-VVaUFzaM8Q”]

Cei 36 de km de drum modernizat ce leagă Văliugul de localitatea Slatina-Timiș, completează legătura de la Reșita la Caransebeș, iar muntele Semenic poate fi traversat dintr-o parte in alta. De aici îi vine și numele de Trans-Semenicul sau Trans-Bănățeanul. El a fost dorit de localnici, mai ales de cei care au ales să investească în turismul din zonă, pentru că scoate locul din izolare și reprezintă o alternativă mai scurtă pentru turiștii care vin din alte părți ale țării sa vadă minunile naturale ale Banatului Montan.

Este vorba de 36,08 km de drum reabilitat, 133 de poduri cu diametru de un metru, 7 poduri cu o lăţime de 2 m şi 96 de poduri cu o lăţime de 50 cm care fac legătura cu accesul la proprietăţi şi în curţile oamenilor. Lucrarea este finalizată în proporţie de 94,5% şi în curând va fi dat în folosinţă.
S-au mai decolmatat 66 de poduri şi s-au amenajat din cele vechi, 16.790 m de parapet metalic de tip greu şi 15.690 m parapet metalic de tip foarte greu. Vor fi montate aproape 600 de indicatoare pentru semnalizare rutieră şi s-au turnat 100 de mii de metri cubi de beton pe acest drum.

Acest proiect contribuie la creşterea calităţii infrastructurii rutiere din judeţ şi la asigurarea unui transport durabil în Caraş-Severin. Acest drum va facilita accesul spre Semenic dinspre sudul țării și va deschide noi posibilități turiștilor. Eficiența lui maximă se va vedea în luna iulie odată cu începerea Festivalului Internațional de Jaz de la Gărâna. Anul trecut, s-a estimat că numărul turiștilor veniți pentru festival, a ajuns în 4 zile la 10.000 de oameni.

Cu toate că încă nu este gata, drumul a început să aibă notorietate în rândul turiștilor și al șoferilor. Mașinile cu turiști vin din toată țara și acest lucru se vede deja la baza drumului, în comuna Slatina – Timiș. Au început să apară magazine, cafenele și altele sunt deja in construcție.

La peste 1000 de m altitudine se află satele turistice Brebu Nou, Gărâna și stațiunea Trei Ape iar din Pasul Prislop, din Crucea Vânturilor, în maxim 15 minute, turistul ajunge pe acoperișul Banatului, în Stațiunea Semenic. Aici se află 7 pârtii omologate, dar și parcurile speciale pentru enduro și offroad. Atațiunea este oarecum în paragină= tocmai din cauza drumului și din cele 2000 de locuri de cazare pe care le avea înainte de 1989, acum mai poate oferi maxim 250.

Mai la vale de Pasul Prislop, se află Stațiunea Crivaia ce oferă peste 500 de locuri de cazare, posibilități de sporturi nautice pe barajele de acumulare de la Trei Ape și Văliug, iarna pârtie de schi cu telescaun și tunuri de zăpadă iar vara drumeții la Anina, peștera Comarnic, Cheile Carașului, ale Nerei sau cascadele Bigăr și Beușnița.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO FOTOREPORTAJ Transbănățeanul este gata, Semenicul este deschis, Crivaia strălucește – așteptăm turiști

  • 2 decembrie 2014 la 5:47
    Permalink

    Din data de 1 decembrie 2014 drumul e inchis din cauza ca nu s-a gasit firma de deszapezire pe sectorul de drum Slatina Timis – Brebu Nou. CUM E POSIBIL ASA CEVA? 

Comentariile sunt închise.