VIDEO Ia romaneasca si braul banatean si-au dat intalnire aseara in centrul Resitei

La Reşiţa a avut loc, vineri după-amiaza, a patra ediţie a manifestării ”Timp şi contratimp în identitatea Banatului de Munte – Presa cărăşană promovează ia românească şi brâul bănăţean”, repere definitorii ale identităţii noastre.
”Cărăşenii s-au adunat vineri seara, în semn de respect faţă de valorile naţionale şi faţă de strămoşii noştri. Pentru că toate dorurile nostre sunt eternizate în ia românească şi toata fala bănăţeană este articulată în melodiile cântate pe – timp – şi jucate pe –contratimp- într-o relaţie desăvârşită dintre muzicanţi şi dansatori. Este a patra ediţie a acestui eveniment extrem de important, zicem noi, când, cu mândrie se poartă ia românească şi se joacă brâul bănăţean. În acest fel, ne arătăm mândria noastră de a fi români şi mărturisim demnitatea noastră de a purta acest arc peste timp, de a purta cămaşa românească, ia Aşa cum am spus, nu putea lipsi nici fabulosul brâu, acest dans bănăţean pe contratimp”, a declarat Camelia Duca, din partea Societăţii pentru Cultură Metarsis din Reşiţa, organizator al manifestării.

La acţiunea desfăşurată în centrul municipiului a participat şi noul primar al Reşiţei, Ioan Popa, îmbrăcat, desigur, în cămaşa românească.
”De această manifestare devenită deja tradiţională am ştiut încă din anii trecuţi şi mi-a plăcut foarte mult. Acum, particip, însă, în mod direct la ea, cu mare bucurie. Cred că este important şi frumos să ducem mai departe tradiţia bănăţeană, ca de altfel, tradiţia şi obiceiurile din toate zonele României, prin copiii şi nepoţii noştri. Eu am fost crescut într-o zonă cu mulţi nemţi, dar am primit un costum popular autentic pe care îl port cu mândrie, la fel ca şi copiii mei, Luca şi Ioana”, a afirmat primarul ales al Reşiţei, Ioan Popa.

Pornit în anul 2013 din iniţiativa corespondenţilor AGERPRES şi TVR Timişoara, sub genericul Presa cărăşană promovează ia românească, evenimentul a fost unul de impact. Din anul 2014, Societatea pentru Cultură Metarsis – activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană a îmbrățișat ideea și s-a alăturat logistic in organizarea manifestărilor.

Tot de atunci, iilor și cămășilor românești li s-a adăugat ”contratimpul” brâului bănăţean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte, pe care Eftimie Murgu îl definea plastic ”sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”.


Foto: facebook

Comentarii

comentarii