VIDEO Ilie Iova: Nu fac parte din grup infactional, nu sunt vinovat cu nimic pentru Herculane
După ce miercuri vicepreședintele CJ, Ilie Iova, a fost chemat să dea declarații procurorilor DIICOT despre credite pe care SC Hercules S.A. le-a luat în 2008 pe vremea când Iova era președintele Consiliului de Administrație al societății, joi, acesta a susținut o conferință de presă cu scopul de a dovedi că nu are nici o rezervă în a oferi amănunte despre audierile de ieri și, ca urmare a nevinovăției, pe care o susține, nu are nici rețineri în a vorbi despre toate acestea.
Procurorii DIICOT anchetează un dosar privind înstrăinarea frauduloasă a unor bunuri pe lista cărora s-ar afla și 20 de imobile, unele dintre ele cladiri de patrimoniu situate in centrul istoric al statiunii Baile Herculane.
Ilie Iova a precizat în conferință că nu este vinovat de acuzațiile care i se aduc și că unicul său rol în tot ceea ce ține de SC Hercules SA a fost acela de împuternicit cu rezolvarea crizei salariale care se instalase de 5 lun. De asemenea vicepreședintele CJ își susține afirmațiile bazându-se pe cele 4 acte materiale existente și care justifică implicarea sa ca și președinteal societății. În perioada decembrie 2007-iunie 2008 SC Hercules SA nu a mai putut plăti salariile celor 400 de angajați pe care îi deținea în acel moment. Aceste acte, susține Iova, contracte de împrumut realizate în 2008, împuternicit de către conducerea de atunci a SC Hercules SA și cu aprobarea acționarului majoritar – Argirom, de la o persoană fizică a cărei nume se păstrează încă anonim. Ilie Iova susține că a fost mandatat să aducă niște sume de bani pentru a putea plăti datoriile societății pentru ca aceasta să poată participa la licitațiile organizate de CAS și astfel să-și mențină activitatea.
Aceta a mai declarat că timp de 5 luni, în perioada în care a fost director, nu și-a luat salariul în semn de solidaritate cu salariații care la rândul lor nu-și primiseră banii.
”Eu m-am dus acolo să construiesc, ori în situația în care se ajunsese, nu cunosc motivele…., asta se poate discuta cu acționarul majoritar, implicarea mea a fost strict pe partea tehnică, …nu am avut niciodată în intenție de a beneficia de măcar un cm pătrat sau un milimetru din ceva din partimoniul societății Hercules SA. Nu mi-am dorit decât ca activitatea să funcționeze. În momentul în care am plecat din Herculane (după demisie), mi-am luat valiza și am luat o ocazie. Nici măcar mașina societății nu am solicitat-o”, se justifică Iova, care și-a dat demisia din fruntea societății cu 3 zile înainte de a fi ales viceprimar.
Împrumutul necesar funcționării societății și care s-a folosit pentru avansuri salariale și lichidări salariale a fost luat de 3 ori de la o singură persoană fizică, în cuantum de 250 de mii de lei. Acești bani au fost girați cu o clădire și anume Pavilionul 1811, fosta Administrație a Băilor, clădire situată lângă Hotelul Ferdinand din Herculane. Deoarece împrumutul avea ca termen de restituire o perioadă de 30 de zile, și avându-se în vedere starea jalnică în care se zbătea societatea, banii nu au putut fi returnați iar clădirea Pavilionului a rămas persoanei fizice. Din 2008 și până în prezent, se pare că acest imobil a avut 3 proprietari. A mai existat și un al patrulea împrumut, de la o altă persoană fizică, în sumă de 266 de mii de lei, despre care Ilie Iova nu a oferit nici un fel de detaliu.
Potrivit procurorilor, Ilie Iova, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. Hercules S.A. si de actionar majoritar al Argirom International București, împreună cu directorul general al societații, Filip Raiescu, si directorul economic Gavril Adamescu, au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane, cu scopul de a scoate activele și bunurile din patrimoniul societații și de a-și însuși banii obținuți din vânzarea acestora.