VIDEO In timp ce altii isi uita eroii si monumentele, in Caras Severin memoria lor a ramas vie

În timp ce vechile monumente ridicate în memoria eroilor au fost, în cea mai mare parte date uitării, în satul Bucova – comuna Băuţar, a fost ridicat unul dedicat celor 129 de localnici care au luptat pe front, în cel de-al doilea război mondial şi a fost inaugurat în aceeaşi zi cu sărbătoarea proclamării independenţei de stat a României din 1877, a victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial, în 1945, dar şi de Ziua Europei.
„Am considerat că aceşti eroi ai satului merită un astfel de monument, deoarece, mulţi dintre ei nu mai au o cruce la capăt. Trupurile unora zac pe câmpuri străine, începând cu Cotul Donului şi până în Munţii Tatra. De aceea a fost ridicat acest monument, spre amintirea lor şi pentru ca somnul să le fie lin”, a declarat Boran Lazăr, unul dintre iniţiatori.

La Primăria Băuţar s-a depus un anunţ, în luna februarie a acestui an, iar de atunci, s-a mers din casă în casă, ocazie cu care au fost identificaţi 129 de eroi ce au participat pe front, în cel de-al doilea război mondial.

„Este cea mai măreaţă zi din viaţa mea, deoarece, acest eveniment, care a avut loc acum este singurul care a scos în relief jertfa soldatului român, al ţăranului român din Bucova, care n-a precupeţit niciun efort pe câmpul de luptă. S-a jertfit pentru ţară, pentru poporul român, pentru satul nostru, Bucova. Acest monument este o mândrie pentru noi. Eu îi felicit pe iniţiatori şi sper să continue ceea ce s-a început”, a afirmat Ioan Măran, secretarul Primăriei comunei Băuţar.

Sfinţirea de către un sobor de preoţi a monumentului executat de Constantin Penzes, a avut loc luni după-amiaza, în faţa Casei Culturale din Bucova.
La realizarea acestui monument din marmură şi-au adus contribuţia şi au venit alături de cei trei iniţiatori, Relu Boran Lazăr, Romoluţ Ilin şi Romoluţ Ilincari, Primăria şi Consiliul Local Băuţar, Composesoratul Bucova, dar şi alţi sponsori.

Comentarii

comentarii