VIDEO Începe Adventul Clopoteii renilor se aud în zări

În 30 noiembrie, credincioşii catolic de rit apusean (latin) intră în perioada numită Advent.

În organizarea actuală a liturgiei romane, Adventul se plasează la începutul anului bisericesc. Anul liturgic începe cu prima duminică a Adventului, deoarece totul începe în Biserică cu venirea lui Cristos. Termenul latin „adventus” înseamnă „venire” şi semnifică o perioadă de pregătire dinaintea Crăciunului.

[youtube id=”oUb8ySdERKs”]

Cei care cunosc obiceiurile tradiţionale ale catolicilor de rit apusean, ştiu faptul că în această perioadă ei îşi pun în casă o coroniţă din brad cu patru lumânări, de cele mai multe ori de culoare roşie. Cele patru lumânări reprezintă cele patru duminici de Advent.

În fiecare duminică se aprinde câte o lumânare în plus, în aşa fel încât, în ultima duminică, vor arde toate cele patru lumânări.
Acest obicei cu coroniţa de advent se regăseşte şi în multe case catolice din Banatul Montan.

În același timp, la biserica catolică din Clocotici, tineri de religie catolica din tot judetul, dar si invitati din Timis, au organizat un moment deosebit cu acest eveniment de la care va prezentam cateva fotografii realizate de una dintre participante si primite de la prietenul Marius din Resita.

[youtube id=”mN7LW0Y00kE”]

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii