VIDEO Joii mari în satele din Banatul Montan – toacă, apă și caldură de sufletul morților

Cimitirele din Banatul Montan s-au umplut în această dimineață de oameni veniţi să-şi cinstească morţii aşa cum se cuvine.
De cum se aud cocoșii, spre cimitirele din deal au pornit copii, părinţi, soţi, soţii sau simpli oameni care au pe cineva drag plecat în lumea celor drepţi. Fiecare are în mână un coş cu merinde de post pe care le vor da de pomană celor săraci, dar şi câte o legătură de vreascuri- obligatoriu crengi de alun – cu care vor face un foc în faţa crucii celui drag plecat în cealaltă lume. Ajunşi la morminte, focul este aprins iar mormintele tămâiate şi se pun lumânări la cruce.

În satul Goruia de pe Valea Carașului, la fel ca și în alte alte părţi din Banat, există obiceiul ca în dimineața de ,,joii mari” , la căpătâiul celor plecaţi în lumea de dincolo , să se facă câte un foc – obligatoriu din vreascuri de alun.

Tot la mormântul celui plecat în lumea drepților, tinerii bat toaca din stejar.

Joia mare este considerată sărbătoarea morţilor când în cimitire se fac focuri pentru a încălzi sufletele celor morţi, se bate toaca, după care se tămâiază și se aprind lumânări.

Oamenii dau de pomană copiilor și celor ce bat toaca, fructe, dulciuri de post și bani. Chiar dacă suntem în anul 2017, în satele bănățene tradiția merge mai departe: cei mai în vârstă îi învață pe cei mici cum să bată toaca și tot așa, povestea merge mai departe din generație în generație.
[youtube id=”PXqLe3HlfNQ”]
În Câlnic, acest obicei se practică în seara zilei de miercuri, este aproape identic, doar ca s-a pierdut obiceiul baterii în toaca de lemn, la morminte.

Comentarii

comentarii