VIDEO La 103 ani, Barbara Masai este ”mai mare” decât Reșița

Casa Barbarei Masai a fost plină cu oaspeți străini, mai puțin de-ai casei, dar care au făcut-o să se simtă onorată, după cum chiar ea spunea. Viceprimarul Ioan Crina și reprezentanți ai Primăriei Reșița, i-au trecut pragul cu o diplomă și un premiu pentru cel mai longeviv cetățean al Reșiței, 103 ani de viață, o vârstă la care puțin mai pot spera, mai în vârstă chiar decât Reșița, declarat oraș în 1925.
Născută în octombrie 1912, tanti Barbara Masai este cel mai în vârstă cetățean al municipiului, o femeie care uimește prin luciditate și optimist, precizând, mai în glumă mai în serios, că vrea să prindă 200 de ani. Poate am crede că succesul longevității sale ar fi un trai bun și o viață ușoară. Bătrâna ne contrazice însă, spunând că viața nu a fost blândă cu ea.

Și-a pierdut soțul acum 50 de ani și fiica cu 8 ani în urmă. A lucrat ca și pantofar, o meserie nu prea potrivită pentru o femeie și mâncarea de bază a fost mult timp….. pâinea cu untură și ceapă. Și-a cultivat însă spiritul și mintea citind foarte mult și dobândind cunoștințe diverse. Povestește că a lecturat o mulțime de cărți și-i plăcea să meargă des la bibliotecă. Chira dacă are 103 ani, este puternică, hotărâtă și are o sănătate de invidiat, doctorul vizitând-o foarte rar, chiar și la această vârstă și nu-și prea amintește să se fi plâns de vreo boală supărătoare.

Emoționată, dar cu un zâmbet pe care noi, cei din generația superficialului cu greu l-am înțelege, a primit chiar din mâna șefului administrației locale un buchet de flori, o diplomă și un cadou potrivit Sărbătorilor Pascale.

Stă singură într-o casă modestă, dar extrem de curată, în care câteva fotografii și tablouri amintesc de vremurile tinereții sale. O îngrijește vecina Maria care locuiește chiar alături și care povestște că e foarte ușor alături de tanti Barbara pentru că nu necesită foarte mult ajutor, fiind destul de dârză pentru cei peste un secol de ani de viață pe care-i are.

Comentarii

comentarii