VIDEO La Caransebeş, chiar fotbalul are istorie, o istorie cuprinsă în 400 de pagini

Profesorul de sport caransebeșan, Octavian Voicău, și-a lansat cartea intitulată „Istoria fotbalului caransebeşean”. Acesta este un volum de 400 de pagini, un volum extrem de bine documentat şi valoros pentru iubitorii acestui sport și ai statisticii sportive în general.
Evenimentul a avut loc în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei, iar gazde au fost primarul orașului, Marcel Vela.
Lucrare de mari dimensiuni, în 411 pagini, la care a muncit timp de nu mai puţin de 7 ani.
În anul 1885 se înfiinţează Clubul vânătorilor, considerat cel mai vechi din Caransebeş.

În anul 1900 apare în Caransebeş „Reuniunea de sport şi biciclu” – ciclism (Foaia Diecezană, an XV, nr. 4, din 23 ianuarie 1900).

[youtube id=”AGnWwkCD1i4″]

Între 1903-1907, în Caransebeş îşi desfăşoară activitatea Asociaţia de gimnastică şi scrimă (Arhivele Naţionale Caraş-Severin, fond Primăria oraşului Caransebeş, dosar 181/1903-1907).

În anii 1911-1912 se înfiinţează Reuniunea sportivă a pescarilor din Caransebeş, precum şi Societatea de vilegiatură din Teiuş (ibidem, dosar 18/1911-1912, ibidem, dosar 110/1911).

Din unele articole şi fotografii rezultă că înainte de 1918, în Caransebeş nu s-a jucat fotbal între cluburi cu echipe organizate şi profilate pe ramura fotbal. Prima dată, fotbalul s-a jucat în şcoli, elevii fiind îndrumaţi spre a practica acest joc de către profesorii care predau educaţia fizică. Ajungând la vârsta de 14-16 ani, aceştia au format echipe în cadrul liceelor, apoi au început să se formeze şi cluburile sportive. După anii 1920, era o tradiţie ca echipele liceelor să joace fotbal între ele. Cel care a organizat şi îndrumat elevii Liceului Traian Doda din Caransebeş în vederea practicării jocului de fotbal a fost profesorul Octavian Sabran.

Conform relatărilor unor foşti elevi din acea perioadă, primul joc de fotbal între licee a fost cel dintre Liceul Traian Doda şi Liceul Pedagogic Caransebeş, după care s-au organizat jocuri amicale şi cu unităţi de învăţământ din alte oraşe, cum au fost între Liceele „Traian Doda” şi „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, „Traian Doda” şi Liceul General Dragalina (L.G.D.) din Oraviţa, precum şi cu cel din Turnu-Severin etc.

Comentarii

comentarii