VIDEO La Oravița, “Eminescu din eternitate”a trecut în prezent

eminescuSub egida “Eminescu în eternitate”, la Oraviţa, a fost marcată ieri, pe 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale şi eternitatea poetului nepereche.

De ce la Oraviţa ?, pentru că Eminescu a vizitat personal oraşul de la poalele munţilor Aninei în urmă cu 145 de ani, alături de trupa de teatru Pascaly, iar imaginea neamului românesc s-a impregnat adânc şi a rămas perenă la fiecare pas fostei capitale a Banatului de Munte şi are menirea să se reactualizeze în fiecare an pe 15 ianuarie. Eminescu s-a identificat cu Oraviţa, cu eterna idee de cultură naţională, în cel mai potrivit loc din Banatul Montan. În parcul central, la bustul poetului nepereche, Mihai Eminescu a fost comemorat printr-un Te Deum oficiat de preoţii Gelu Moldovan şi Ion Găvădină. Bustul poetului din Oraviţa a fost realizat din bronz de Romul Ladea. Elevii Liceului “General Dragalina” din Oraviţa au depus jerbe de flori şi au recitat din creaţia eminesciană. Seria manifestărilor organizate de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu a judeţului Caraş Severin, Primăria şi Consiliul Local Oraviţa a continuat în sala de spectacole a Casei de cultură din Oraviţa unde poeţii cărăşeni au recitat din creaţia eminesciană dar şi din creaţia proprie, versuri dedicate marelui poet. Punctul culminant al manifestării l-a constituit recitalul susţinut de cvartetul“Incanto Quartetto” al Operei Naţionale Timişoara . Cei patru muzicieni au interpretat doar lucrări din repertoriul românesc. Evenimentul Eminescu s-a încheiat cu un alt moment muzical, de data aceasta susţinut de elevii care activează la clasa de chitară a Şcolii Populare de Artă “Ion Românu” din Reşiţa alături de cei de la Casa de cultură din Oraviţa, coordonaţi de prof. Doru Boru.
Tot ieri la Liceu Dragalina din Oravita directorul Teatrului Vechi “Mihai Eminescu”, Ionel Bota, a prezentat publicului lucrările a doi oameni de cultură autohtoni, Mihai Moldovan şi Nicolae Pătruţ. Astfel a avut loc lansarea volumelor “Acea primăvară timpurie” şi “Anotimpurile graţiei”, respectiv “Simfonia poemului albastru”, iar elevii din ciclul liceal au prezentat gândurile şi însemnările altor poeţi şi scriitori români, consemnate despre luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu.

Comentarii

comentarii