VIDEO La pas prin Resita veche si pierdută și panou turistic distrus de un zevzec

Stirea de mai jos m-a dus cu gândul la ideea unui material mai altfel, a unui material legat de istoria pierdută a Reșiței. Dar, prima dată să vedem cum stau lucrurile.

Este foarte rău că se întâmplă și așa și mai ales, că în plin an 2014, mai există tineri cu comportament animalic pe stradă. În loc să-și verse energia făcând sport sau muncind, fiindcă cu siguranță este vorba de un parazit ce trăiește din banii părinților, un tânăr din Reșița, și-a încercat pumnii și puterea distrugând un panou turistic din oraș.

Asta în condiția în care și așa nu prea avem obiective turistice în Reșița – fiindcă Resșița, este un oraș nou, un oraș industrial cu vreo 250 de ani de istorie adevărată, iar adevărata Reșiță – Reșița Montană, a fost distrusă prin anii 70 – 80 pentru a face loc laminorului degrosisor tip bluming, laminor și hale ce acum sunt surse de fier vechi a combinatului siderurgic. O Reșiță întreagă știe că acolo se taie totul în draci și se topește tot.

În dimineaţa zilei de 25 septembrie 2014, un panou de orientare turistică din zona centrală a municipiului, în faţa unui centru comercial, a fost vandalizat.
Poliţiştii locali au identificat autorul, în persoana unui bărbat de 23 de ani, cu domiciliul în Reşiţa, care a fost condus la audieri la sediul Poliţiei Locale, în vederea luării măsurilor care se impun. Totodată, pentru pagubele produse, tânărului i se va impune recuperarea în totalitate a prejudiciului.

Să ne amintim puțin de Reșița Montană, de acea Reșiță care avea clădiri frumoase și unice din punct de vedere arhitectural, clădiri și străzi care acum ar fi putut deveni un fel de ,,centru istoric al orașului” ceva similar cu ce are Sibiul sau Brasovul acum. Sau, mai aproape de noi, ceea ce are acum Caransebeșul care a amenajat centrul istoric după modelul Sibiului.

Adică, străzi închise traficului auto pe care s-au amplasat terase, străzi pe care, la parterul clădirilor vechi, există magazine, cofetării, galerii de artă sau restuarante. Asta cu toată opoziția episcopiei care nu prea a fost de acord ca pe aceeași stradă să coexiste cu terase și localuri pline de turiști sau consumatori.

Să ne amintim puțin de casele și clădirile de pe strada Mihai Viteazu din Reșița, case ce începeau de la ,,Poarta și Gara Flacăra” – actualul tunel UCMR și se termina unde acum este sediul actualei vame din Reșița. Pe partea cealaltă, adică pe malul Bărzavei, erau alte clădiri frumoase și unice, era Reșița istorică. Strada pornea de la colț unde era magazinul ,,Țăndărică” , lovea în Poarta Flacăra, de acolo o făceai la stânga, mergeai până la intersecția ce dădea în colțul Braseriei București.

Să nu uităm policlinica, magazinul Murfatlar, abatorul, Cinema Arta – primul teatru din Reșița, Hotelul Bârzava, Braseria București și mai apoi restul clădirilor din care amintim sediul Primăriei Reșița, ajunsă muzeu și apoi demolată, cinema Victoria și câte și mai câte alte clădiri cu fațade unice.

Acestora li se adăugau sutele de case, multe dintre ele cu curți comune în care locuiau și câte 20 de familii.

[youtube id=”96DSQws3P8k”]

De pe internet și mai ales de pe facebook, mai exact- de pe grupurile de prietenie infocs, resita- banat, resita și multe altele, am cules și primit o sumedenie de fotografii cu istoria orașului. Unele sunt cu autor, altele- așa cum le-am cules și primit și noi. Dar, toate au farmecul și ne dezvăluie câte veca din istoria pierdută a unui oraș nou.

În continuare, vă oferim o colecție de fotografii din Reșița veche, din Reșița istorică, din Reșița amintirilor.

Fiindcă fotografiile nu pot fi postate pe ziar decât sub forma unei galerii, într-un colț va apărea și sigla infocs. Aceasta este generată automat de programul de convertire a fotografiilor la aceeași dimensiune. Deci, nu ne incununăm cu laurii nimănui și nici nu furăm munca altora.
Vizionati si:

[youtube id=”mJ7WMiPrDLE”]

Comentarii

comentarii