VIDEO La Reșița, a început Festivalul de teatru „Scena ca o stradă”

Festivalul „Scena ca o stradă” și-a deschis porțile aseară cu două spectacole extraordinare: „Gunoierul” al teatrului reșițean și „20 de ani în Siberia” al Teatrului Național București I. L. Caragiale.

Prima ediție a Festivalului de Teatru „Scena ca o stradă” și-a deschis porțile aseară la Palatul Cultural. Pe parcursul celor 7 zile reșițenii și nu numai se pot întâlni cu actori, regizori și pot viziona piese de teatru remarcabile. Teatrul de Vest, prin festivalul pe care îl găzduiește, devine astfel un reper cultural al municipiului de pe Bârzava și al județului Caraș-Severin.

Festivalul a început cu două reprezentații, prima piesă, „Gunoierul” este unul dintre spectacolele de forță din repertoriul instituției de cultură. De altfel, acesta se joacă de peste 5 ani cu succes atât la Reșița, cât și în alte locuri. Ultima oară, spectacolul a fost prezentat la Teatrul Pygmalion din Viena cu casa închisă. „Gunoierul”, piesă scrisă de Mimi Brănescu, spune o poveste halucinantă în care viața unui om este schimbată pentru totdeauna de gunoierul care îi spune povești halucinante despre propria familie: toate într-o scenă de joc bine pusă la punct în care finalul nu poate fi decât unul dramatic.

Cel de-al doilea spectacol prezentat aseară de către Teatrul Național București „I. L. Caragiale” a fost o adaptarea după cartea „20 de ani în Siberia” a Aniței Nandriș-Cudla, o poveste adevărată despre cum o femeie supraviețuiește după deportarea într-un univers al ostilității, unde timp de 20 de ani nimic în afara iubirii și a credinței nu îi este sprijin. Într-un decor minimalist, Amalia Ciolan spune povestea plină de dramă a unei supraviețuitoare cu toată emoția și naivitatea fiecărui etape de vârstă. Scenariul adaptarea și scenografia este făcută de reșițeanul Sorin Misireanțu. Un spectacol răscolitor, incomod, dar excepțional.

În seara aceasta, pe scena Teatrului de Vest va fi prezentat spectacolul „Trei nopți cu Madox” de Matei Vișniec, în regia lui Radu Dinescu, prezentat de către Teatrul Dramatic „Fani Tartini” din Galați. Mâine seară reșițenii vor putea urmări spectacolul „Taina Mănăstirii” de John Pielmeier, în regia lui Marius Olteanu, prezentat de către actorii Teatrului de Artă Deva.

Comentarii

comentarii