VIDEO La Reșița, gara veche de la Sud, modernizată la standarde europene

IMG_2767Într-o atmosferă de sărbătoare, cu fanfară, personalităţi locale, oameni politici, feţe bisericeşti, reprezentanţi de seamă şi şefi ai CFR, a fost inaugurată astăzi Gara de Sud a Reşiţei. Lucrările prevăzute în proiectul care a fost destinat modernizării căii ferate Reşiţa Sud au ajuns aproape de final iar peste 60 de zile, adică la 1 septembrie, se preconizează că aici se vor auzi din nou şuierături ale trenurilor iar călătorii se vor perinda pe peroane.
Monument istoric Gara de Sud a intrat într-un proces de modernizare cu scopul de a oferii condiţii sigure şi civilizate pentru locuitorii din întreg judeţul.
Reabilitarea staţiei CFR a intrat favorabil, după spusele şefului de proiect, Carmen Peptan, în „graficele de proiect prevăzute” şi s-au respectat toate datele tehnice, în condiţiile în care era necesar să se ţină seama de faptul că această contrucţie este monument istoric. Datată de către istorici, sub forma unei construcii mai vechi decât cea din prezent, anului 1880, forma actuală apărând în cronologii la 1932. Se pare însă că ar fi apărut în fotografii cu datare 1914.
În prezent liniile ferate, peroanele, sala de aşteptare, ghişeul, birourile sunt moderne şi de nivel european. Inclusiv tabela de afişaj cu mersul trenurilor este una electronică şi utilă călătorilor prin datele excte pe care le oferă.
Directorul Regionalei CFR Timişoara prezent la această inaugurare a declarat că nici măcar în Timişoara nu se găseşte o astfel de gară modernă şi o structură feroviară civilizată şi sigură.
Politicianul Ion Mocioalcă prezent la eveniment şi se pare cel care s-a „zbătut” pentru a obţine cât mai repede fonduri pe acest proiect de modernizare, a declarat că deşi nu ne aflăm pe ruta Bruxelles -Paris sau Tokyo – Osaca, rămâne cu plăcerea de a avea trenurile noastre modeste în care omul să circule cu plăcere şi într-un mod respectabil pentru el ca fiinţă, chiar dacă mai urcă în tren cu gâsca sau cu bidoanele cu „răchie”, mulţumind tuturor celor implicaţi în realizarea acestui proiect de însemnătate pentru Reşiţa.
Primarul Mihai Stepanescu, vizibil mulţumit de această realizare, a subliniat: ,,deşi mulţi au vociferat că suntem la capăt de linie, consider că un capăt poate avea alt capăt iar această realizare era necesară pentru locuitori”.
Încă din 2008 când a preluat scaunul administraţiei locale, Stepanescu şi-a dorit această modernizare a staţiei CFR Sud.
Mai sunt de făcut lucrări la modernizarea liniilor de înaltă tensiune și la locurile de parcare arondate gării, ceea ce se va realiza până în a doua parte a anului. Edilul a făcut un apel ca cetăţenii să aibă grijă la păstrarea a ceea ce s-a realizat şi se gândeşte în viitor şi la o modernizare a Staţiei Reşiţa Nord.
Evenimentul de la Gara de Sud a fost marcat prin sfinţirea clădirii şi tăierea pamblicii de inaugurare de către primarul oraşului, Mihai Stepanescu şi prefectul Silviu Hurduzeu.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments