VIDEO Lasata secului – Balul de zăpostit – Balul Izmenelor în Banatul Montan

În noapte care a trecut, în satele gugulanilor din zona Munților Gugu, Țarcu și Muntele Mic, de la Caransebeș și până la Herculane, a fost mare agitație. În satul Rusca Teregova, la Vârciorva și alte localități de pe Valea Timișului, din judeţul Caraş-Severin, în aceste zile, se desfăşoară Balul de Zăpostit sau Balul izmenelor – cum i se mai spune. Petrecerile au început încă de acum două săptămâni și se vor încheia la noapte, în unele localități. Aceasta este o tradiţională petrecere de zăpostit, adică de lăsata secului înainte de intrarea în postul Mare al Paştelui și în același timp, de promovare a costumului, tradiției și potului popular.

La căminul cultural din localitate, înaintea începerii balului, se organizează o masă întinsă şi plină cu toate bunătăţile, adică, cele mai alese bucate aduse de acasă de localnici.

Manifestarea – prin efortul localnicilor, exprimă dorinţa acestora ca tradiţia să nu dispară, iar frumuseţea costumelor şi a dansurilor populare interpretate de trei generaţii, de la copii de 5-6 ani, şi până la adulţi de peste 60 de ani, au dat încredere că în satul de sub munte nu se vor pierde tradiţiile.

Este ştiut că la Balul de zăpostit, tradiţia spune că permisul pentru a intra în cămin, chiar şi ca simplu spectator, este să fie îmbrăcat în costum popular. Altfel, nu ai ce căuta acolo. Tinerii şi sătenii de-o potrivă, se mândresc cu costumele lor, unele transmise din generaţie în generaţie iar purtarea lui se face cu mândrie. Feţele şi femeile poartă la gât o adevărată avere- salbe din monede de aur de pe vremea ,,Împăratului”.

Comentarii

comentarii