VIDEO Mici, negre, gustoase si banoase – Culturile de afini neinteresante pentru caraseni

Cultivarea afinului reprezintă, la acest moment, una dintre cele mai bune investiții agricole pe suprafețe mici în județul Caraș-Severin, spun specialiștii de la Agenția Județeană pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Randamentul bun de producție, dar și cererea mare de pe piață fac ca afinele să aducă micilor fermieri un profit de 20.000 de euro pe an.
https://youtu.be/uWkYpSIcJCo
Județul Caraș-Severin este zona perfectă pentru o plantație de afini, spun specialiștii, iar fermierii pot primi și fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii, prin PNDR. Este o planta fara mari pretentii, iar cererea de afine este cu mult mai mare decât oferta existenta pe piata. Investiția într-o astfel de plantație se merită, pentru că este una de lungă durată: o exploatație de afin oferă fructe încă din primul an, și rezistă până la 50 de ani. Cu un singur hectar, un fermier poate primi și 400 de mii de euro de la Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea afacerii. Iar profitul net anual poate ajunge și la 20 de mii de euro pentru un hectar.

Succesul unei afaceri cu afine pornește de la materialul săditor folosit, mai spun experții, care au două recomandări esențiale pentru cei care vor să înființeze o astfel de plantație: să opteze pentru două-trei soiuri diferite de afin și să cumpere arbuști cu vârsta de doi ani, comercializați în ghivece mari și cu un sistem radicular bine dezvoltat. Plantarea afinului se face toamna, în lunile octombrie, noiembrie, iar în zonele mai secetoase, primăvara devreme.

În Caraș Severin nu exista nici o plantație de afini cu fonduri europene.

Comentarii

comentarii