VIDEO ”Mihai Eminescu – o poveste” la Colegiul Național Diaconovici – Tietz

Manifestarea intitulată ”Mihai Eminescu – o poveste” s-a desfășurat, la Colegiul Național Diaconovici – Tietz din Reșița și a fost organizată cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
În Preajma Zilei Culturii Naţionale Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin a organizat o altfel de întâlnire cu opera lui Mihai Eminescu. Astfel în cadrul proiectului Educație prin cultură, cu tineri și pentru tineri, instituţia a organizat la Colegiul Național Diaconovici – Tietz din Reșița , acţiunea ”Mihai Eminescu – o poveste” .

”Este vorba de o altă abordare a Luceafărului, în viziunea cunoscutului eminescolog și critic literar, Gheorghe Jurma, căruia noi, organizatorii, îi mulțumim foarte mult pentru prezența domniei sale. Manifestarea pe care am inițiat-o este inclusă în proiectul – Educație prin cultură, cu tineri și pentru tineri. Ne norim, prin acest gen de acțiuni, pe care le desfășurăm deja de câțiva ani, să aducem în atenția elevilor valorile reale ale neamului nostru. De aceea, toate aceste manifestări s-au derulat și se vor derula în unitățile de învățământ din municipiul Reșița și din județ”, a declarat responsabilul de proiect, Angelica Herac, referent de specialitate la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, organizator al manifestării.

Acțiunea s-a dorit a fi o prelegere, în special, despre importanța lecturii. De data aceasta, eminescologul Gheorghe Jurma s-a bazat pe tehnică, în sensul de a pune la îndemâna elevilor câteva CD-uri cu recitări și interpretări muzicale pe opera lui Eminescu, dar respectând totodată și verbal, prin contribuții proprii, tema întâlnirii.

”Plecăm de la ideea că în subtextul operei lui Eminescu este o poveste. Luceafărul, de exemplu, începe cu – a fost odată, ca-n povești… – dar și în multe asemenea texte pleacă de la povești, de la mit, de la adâncimile folclorice ale culturii și istoriei românești. Și de la o poveste a Dochiei, încercăm cumva să insuflăm elevilor ideea corelării între texte, între motive, idei, între imagini din opera lui Eminescu, și, în aceeași măsură, ideea că numai prin lectura proprie ajungem la o anumită înțelegere, la o anumită interpretare și apreciere a lui Mihai Eminescu. Practic, este o pledoarie pentru lectură, cu mintea proprie și cu inima deschisă spre opera lui Eminescu”, a subliniat criticul literar Gheorghe Jurma.

Comentarii

comentarii