VIDEO Mişcarea pentru unitatea creştinilor – săptămâna de rugăciune ecumenică la Resita

Reşiţenii creştini au luat parte la ,,Octava de rugăciune pentru unitatea creştinilor” sau, cum este cunoscută ,,Săptămâna de rugăciune ecumenică”.
„De foarte mulţi ani, în toată creştinătatea se desfăşoară, între 18 şi 25 ianuarie, Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creştinilor. Se pare că este din ce în ce mai actuală această dorinţă de rugăciune a tuturor creştinilor, împreună, mai ales după condiţiilor mai noi care au apărut în Europa. În Reşiţa, oricum, de aproape 20 de ani, facem această săptămână ecumenică de rugăciune, care se desfăşoară după un tipic foarte clar. Ne întâlnim în fiecare seară într-o altă biserică, unde se săvârşeşte un serviciu religios specific acelei biserici, dar în care sunt şi texte din Vechiul şi Noul Testament, pe care le citesc preoţi de alte confesiuni, cum şi predica este rostită de un preot de o altă confesiune decât cel din biserica în care suntem prezenţi. La ora actuală, situaţia noastră, a creştinilor, necesită neapărat o unire, o înţelegere între toţi creştinii, indiferent de confesiune, mai ales din cauza pericolului islamic, care este deja prezent în Europa“, a declarat preotul Petru Berbentia, protopopul Reşiţei.

Săptămâna ecumenică a început, luni seara, la Biserica Sfinţii Petru şi Pavel, unde a fost săvârşită vecernia şi unde a predicat preotul Jozsef Csaba Pal, arhidiacon al Banatului Montan în Biserica romano-catolică.
Motto-ul octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor din acest an a fost ales pe plan internaţional, „Chemaţi să vestim faptele măreţe ale Domnului”, sub care toţi creştinii prezenţi se reunesct împreună cu îndrumătorii lor spirituali în perioada 18 – 25 ianuarie, în fiecare seară, începând cu ora 18:30, în diferite biserici creştine ale confesiunilor: ortodoxă română, romano şi greco-catolică, precum şi evanghelică lutherană din municipiul Reşiţa.

Tradiţia octavei de rugăciune a început în anul 1740, în bisericile protestante din Scoţia. Iniţiativa a fost continuată de Asociaţia marilor biserici creştine şi dezvoltată de Biserica Catolică, prin organizarea unei octave de rugăciune.
Datele de 18 şi 25 ianuarie, între care se celebrează octava de rugăciune în emisfera nordică semnifică sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru, respectiv convertirea Sfântului Paul.

În diferite ţări, broşura cu rugăciunile pentru unitate este folosită de creştini pentru rugăciuni particulare în luna ianuarie şi pentru celebrări colective în preajma Rusaliilor. În emisfera sudică, unde luna ianuarie este lună de vacanţă, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor este programată tot în preajma Rusaliilor, ori cu o lună sau două mai târziu.

La Reşiţa, octava se desfăşoară în acest an pentru a 24-a oară, mişcarea pentru unitatea creştinilor fiind una dintre cele mai solide şi perseverente din ţara şi chiar peste hotare. Anul acesta, octava a fost coorganizată de părintele canonic Jozsef Csaba Pal, arhidiacon romano-catolic al Banatului Montan, şi de părintele Petru Berbentia, protopop ortodox român de Reşiţa, ambii promotori ai ecumenismului cărăşean de mulţi ani

Comentarii

comentarii