VIDEO Pasarile Deltei si-au gasit refugiul si adapostul la munte la Resita

Gerul din ultimele zile a adus oaspeţi mai puţini obişnuiţi în Reşita. Gonite de temperaturile extrem de scăzute care au îngheţat bălţile din sudul judeţului, cârduri întregi de rate sălbatice, cormorani, egrete, stârci, ba chiar și pescăruși, şi-au găsit refugiul în mijlocul orașului. SE pare că acestea au fost fugărite de iarna năpraznică și înghețul ce s/a pus peste toate luciurile de apă vestul țării. SE bănuiește că unele au sosit de la Dunăre, dar sunt semne de întrebare privind pescărușii, egretele și stârcii- păsări ce își duc viața în Delta Dunării şi în Delta Nerei. Iată că acum acestea au apărut la peste 100 de kilometri distanţă de locul de baştină.

Pe raul Bârzava ce trece prin mijlocul Reșiței, sute de rațe sălbatice, cormorani, egrete, stârci, ba chiar și pescăruși care au fugit de gerul năprasnic de la Dunăre și bălțile mari de pe teritoriul Banatului, au găsit condiţii bune de trai.

În oraş, temperaturile nu sunt chiar atât de scăzute, iar răul nu a îngheţat, aşa că păsările au format, în zona din apropierea unui cartier din Reşita, o adevărată colonie, stârnind mirarea trecătorilor.

Păsările sunt foarte sperioase și zboară imediat la prezența omului, așa că cine ar vrea să le ofere, o poate face aruncând grăunțe și pâine de pe podurile din oraș fiindcă păsări au fost văzute pe tot cursul Bârzavei până după Bocșa.

Sezonul de vânătoare la raţe sălbatice se închide pe 31 ianuarie, aşa că oaspeţii
înaripaţi de pe Bârzava vor în siguranţă până la primăvară, când se vor întoarce în
locurile de unde au migrat. Inutil să vă mai spunem că pe teritoriul oraşului este interzisă vânătoarea şi folosirea armei. Cine aude foc de armă de la Moniom şi până la Cuptoare, sau pe orice teritoriu al vreo unei aşezări omeneşti, trebuie să sune imediat la 112.

Comentarii

comentarii