VIDEO Paștile în comunitatea românească din Timoc în Biserica martir de la Mălainiţa

Cetățenii sârbi de etnie română din Valea Timocului, s-au strâns în cea de a treia zi de paști la Biserica și Mănăstirea românească de la Mălainița. Situată la numai câţiva kilometri nord-vest de oraşul Negotin, localitatea Mălainiţa este populată exclusiv de români timoceni şi a intrat, în ultimii ani, în atenţia presei internaţionale, datorită conflictului izbucnit între Bojan Alexandrovici, un preot român ortodox localnic şi autorităţile sârbe.
Manastire Malainita (1)
Marți, 14 aprilie 2015, a treia zi de Paști, la Mănăstirea din Mălainița, ca în fiecare an, Părintele Boian a chemat la Sfânta Biserica toți credincioșii Protopopiatului Daciei Ripensis din Serbia de Răsărit.
Manastire Malainita (3)
De obicei această zi este marcată și cu un Festival de cântece și dansuri populare, însă, după cum părintele Boian a declarat, „ anul acesta s-a hotărât amânarea festivalului deoarece sărbătoarea Învierii a fost sărbătorită devreme, iar condițiile meteorologice nu permit desfășurarea în condiții bune a acestuia”.
Manastire Malainita (2)

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Părintele Boian Aleksandrovici, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte Pr. Ștefan Șarampoi, secretarul Protopopiatului Daciei Ripensis, Pr. Petru Hogea, Parohul Negoitinului, Pr. Antonie Isac, parohul Metoniței, Pr. Lăudat Cătălin, parohul Bobovei, Pr. Doru Ovidiu Ursu, parohul Gorneanaei, oaspete de seamă în râdul preotilor a fost părintele Gheorghe paroh al Ostrovului Mare din Țara Mamă, România.
Manastire Malainita (4)

Dintre oficialitățiile care au fost prezente la eveniment au făcut parte si domnii Predrag Balașevici, președintele Pardidului Neamului Rumânesc, și Zavișa Jurj, președintele Asociației pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, însoțitit de câțiva mambri.

Oaspeții din curtea Mănăstirii au ascultat cu atenție cuvântul de învătură al părintelui Boian care a adresat cuvinte de încurajare celor care au ales să susțină Biserica Mamă în „propovăduirea lui Hristos cel Înviat din morți în frumoasa noastră limbă, pe care unii din păcate o pângăresc prin fel de fel de mijloace, chiar si cu ajutorul unor „înalți” oameni care ar trebui să apere ceea ce a mai rămas din noi în urma celor mai bine de 200 de ani de asimilare”.
Manastire Malainita (5)
În încheierea manifestărilor în sala de mese a mănăstirii, credincioșii au ascultat câteva cântări pascale interpretate de către corul „Sfântul Mucenic Ioan Valahul” al protopopiatului Dacie Ripensis și au ciocnit ouă roșii. Nu în ultimul rând au dialogat cu liderii lor pe diferite probleme cu care se confruntă comunitatea noastră.

Pentru Romanian Global News, Pr. Doru Ovidiu Ursu, paroh al Gorneanei

Cauza conflictului este biserica ridicată de acesta, care este prima biserică ortodoxă română din Valea Timocului. Conflictul a fost doar parţial rezolvat, în ciuda intervenţiei autorităţilor române, a forurilor europene şi organizaţiilor pentru apărarea drepturile omului. Astfel, autorităţile au anulat decizia de a demola biserica, însă preotul a fost condamnat la două luni de închisoare, cu suspendare.
Manastire Malainita (6)
Biserica poarta hramul Sfinţilor Mihail şi Gavril. De la punerea pietrei de temelie a bisericii, aşezate chiar pe pământul preotului, au trecut mulţi ani, dar an de an, aici vin oamenii pentru a sărbători festivalul tradiţional din cea de-a treia zi de Paşte şi hramul Sfinţilor Mihail şi Gavril, care în calendarul utilizat de credincioşii din Serbia, se sărbătoresc pe data de 21 noiembrie.
jurnalromanesc.ro

[youtube id=”18rHb7YPWXA”]
Arhiva Paști 2014 Malainița

Comentarii

comentarii