VIDEO Pelerinaj AGRU Reșița -Doman la Sanctuarul de la Cărbunari -Blaj

” Locul unde s-a strigat odată destinul unui neam rămâne pentru posteritate un loc de pelerinaj.” ( Octavian Goga, despre Blaj)
Cu prilejul declarării Anului Sfânt al Milostivirii Divine, de către Sfântul Părinte Papa Francisc, Biserica Română Unita, Greco-Catolică a instituit un Pelerinaj National la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Fecioarei Săracilor din Cărbunari – Blaj.
Programul Pelerinajului s-a desfășurat în perioada 28-29 mai.
O parte din membrii Asociației Generale a Românilor Uniți Reșița – Doman ( AGRU Reșița-Doman ), având alături un grup de copii de la Centrul de zi „Copiii lui Isus”, au pornit de la Reșița pe drumul milostivirii.
Punctul de plecare către Sanctuarul Arhiepiscopal Major a fost Catedrala Sfânta Treime. Pe parcursul procesiuni ne-am rugat Sfântul Rozar, Calea Sfintei Cruci a milostivirii divine.

Odată ajunși la Sfântul Sanctuar, P. On. Pr. Fărcaş Ioan, Vicar Mitropolitan a urat bun venit tuturor credincioșilor, sosiți din toate colțurile țării.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de PS Claudiu, Episcopul Curier Arhiepiscopale, PS Virgil, Episcop de Oradea, PS Mihai, Episcop de București, PS Vasile, Episcop de Maramureș.
Programul religios s-a încheiat cu Paraclisul Maicii Domnului.
Profund încărcați de spiritualitatea acestei zile, am pășit în Catedrala Blajului în care își dorm somnul de veci Episcopul Inocentiu Micu Clein și Cardinalul Alexandru Todea.

Cu acest prilej Dl. Prof. Marilă Mircea și Dl. Mihele Bogdan Andrei le-au vorbit celor prezenți despre întemeierea Blajului, a episcopiei, despre construirea catedralei dar și despre jertfa Episcopilor Martiri ai Bisericii noastre.
În încheierea acestei binecuvântate zile am avut bucuria de a fi primiți de Prea Fericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșean, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite, Greco-Catolica, care ne-a transmis binecuvântarea arhierească.
Rugam pe Induratul Dumnezeu sa coboare peste noi și peste întreaga Biserică Română Unita, Greco-Catolică toate darurile acestui An Sfânt al Milostivirii.

Se cuvine sa aducem multumiri D-lui Ing. Romulus Ioan pentru sprijinul acordat in vederea participării copiilor de la Centrul de zi ” Copiii lui Isus” la acest pelerinaj.
Totodată aducem mulțumiri AGRU Reșita-Doman, pentru pachetele cu dulciuri și mâncare oferite copiilor.

Scurt istoric al Capelei de la Cărbunari – Blaj

În 1933, la Banneux, în Belgia, o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria care i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. În România, părintele Peter Adhemar Mercks, belgian de origine, s-a îngrijit în 1938 de construirea unei capele identice cu cea de la Banneux, într-o poieniţă din pădurea de la Cărbunari. Călugării asumpționiști, cunoscute călăuze spirituale ale celor tineri, s-au stabilit de atunci în Blaj, într-o perioadă în care orașul aduna aproape 5.000 de elevi în cele 7 școli și licee.

La 5 iunie 1938, Capela a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Pelerinajele de primăvară s-au ținut în fiecare an, din 1939 până în 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă înafara legii. Au fost reluate în 1990, tot de un călugăr asumpționist, părintele Bernard. Recunoașterea oficială a izvorului tămăduitor de la Banneux și declararea lui ca loc de pelerinaj s-a făcut de-abia în 1952. Capela din România fusese închinată Fecioarei Săracilor cu 15 ani înainte.

A consemnat,
Mihele Bogdan Andrei
Președinte AGRU Reșița -Doman
Vicepreședinte AGRU Eparhial Lugoj

Comentarii

comentarii