Turism

VIDEO Poveste de sfarsit de vacanta cu castel si locuri frumoase – Locul din România unde basmele copilăriei prind viață

La 40 de km de Sibiu, cum te îndrepți spre Făgăraș, de pe drumul national faci dreapta spre localitatea Porumbacu de Jos. Nu ai mult de mers și sub poalele Munților Făgăraș ce se înalță în fața ta, intri într-un tărâm al poveștilor, tărâm de unde nu ai mai vrea să pleci. ,,Valea Zânelor” este locul unde natura a rămas neschimbată secole la rând, iar castelul de lut este centrul amintirilor și revenirii la copilărie pentru orice om ce îi trece pragul.

Castelul de Lut este o creație unică în România, realizată în totalitate din materiale naturale. Pereții încăperilor sunt făcuți dintr-un amestec de nisip, argilă, apă și paie – asa numitul cob. Acoperișul este realizat din șindrilă de molid, iar turnurile castelului din pietrele râului ce străbate valea. Ideea a fost a unui bucureștean, Andrei Vasile, care a copilărit în zona Făgărașului, iar inspirația pentru transformarea acestui loc într-un scenariu de basm, a venit din poveștile scrise de Frații Grimm.

Chiar dacă acest castel nu poate găzdui turiști în regim de cazare, locul este ca un magnet pentru aceștia. Îi atrage peisajul și castelul care se integrează perfect în relieful zonei. Intrarea la castel este doar cinci lei, iar în curtea acestuia proprietarul a amenajat o grădină în aer liber și un stand cu suveniruri. Turiștii au acces în turnurile castelului, dar și într-o cameră a acestuia pentru a vedea din ce materiale a fost realizată lucrarea.

Problema cazării va fi rezolvată în scurt timp – promite proprietarul. În prezent se lucrează la două camere ce vor putea găzdui turiștii ce trec pragul obiectivului. Pe viitor locația își va mări dimensiunile și va fi mai atractivă din punct de vedere vizual. Astfel, dacă ajungeți în zonă, nu ratați această destinație unică și învăluită în mister. Pentru câteva minute, pentru scurt timp, veți redevenii copil, mintea vă va fi invadată de poveștile și personajele din basme, iar sufletul va tresări de bucurii mărunte, de bucuriile din care este făcută viața adevărată. De la Resita si pana in Valea Zanelor sunt in jur de 270 de km. De la Deva si pana la Sibiu, se circulă in condiții foarte bune pe autostradă.


A consemnat Alex Horvath

Comentarii

comentarii