VIDEO Primăvară reşiţeană timpurie cu 16 grade în termometre şi ghiocei prin grădini

9 feb (1)După gerurile crâncene și iarna foarte grea- din fericire doar în capul unor meteorologi care au dat-o rău de tot în bară cu prognoza, la Reșița, vremea reală aduce temperaturi primăvăratice, de chiar şi 16 și 17 grade Celsius.
Primăvara pare că s-a instalat deja în jumătatea de vest a ţării. Cele 16 grade Celsius înregistrate la Reșița, i-au determinat pe reșițeni să ia cu asalt parcurile iar pe cei mici, terenurile de joacă. Unii au decis să renunţe la ţinutele groase şi să se bucure de soare şi patinaj în aer liber. Fiindcă la Reșița, iarna își dă cap în cap cu primăvara: într-un colț al parcului patinoarul îi îmbie pe amatorii de alunecat pe gheaţă, în celălalt colţ al parcului este plin de ghiocei, ciuboţica cucului şi panseluţe, iar în locul de joacă, este o mare de copii.

Şi asta cu toate că, cel puţin pe calendar, suntem în plină iarnă iar frigul şi zăpada trebuie să fie elemente obişnuite în prima decadă a lui februarie.
Şi totuşi, pe lângă faptul că reşiţenii aproape că nu au avut zăpadă în această iarnă, acum, se întâmplă lucruri de-a dreptul curioase. Duminică, la orele dimineţii, la Reșița erau în jur de 5 grade iar la ora 12, termometrul arăta plus 16.
Vrând să profite de temperaturile primăvăratice, reșițenii au luat cu asalt parcurile. Peste tot a fost plin de copii și adulți care se bucură de căldura primăvărateca. Cei mai în vârstă, cu ochii la copii şi nepoţi, mai povestesc de ale lor. Copiii- au renunţat la hainele groase şi au ieşit la joacă doar în bluze. Unii bat mingea, alţii au de lucru cu huţuluşele şi toboganele, alţii se plimbă cu trenuleţul, iar cei mai mici, dorm în cărucioare la aer curat păţiţi de mami şi de tati. Şi cu toate astea, mai sunt și din cei ce preferă patinoarul și patinele. Patinoarul din Parcul Tricolorului este încă funcţional şi amatori de patinaj încă se găsesc. Mai ales că se patinează la ţinuta de primăvară, în trening şi tricou.
Prin scuare şi mai ales prin micile grădinuţe din fața blocurilor, se pot vedea deja pâlcuri, pâlcuri de ghiocei. De fapt, ghioceii sunt aproape trecuţi fiindcă au ieşit din pământ scoşi de căldură iar unii au înflorit încă de la jumătatea lui decembrie a anului trecut. Deja sunt celebrii ghioceii din grădinile de pe aleea Liliacului din Reșița, unde printre blocuri, au început să înflorească şi ciuboţica cucului şi chiar narcisele galbene.
Cu toate că nu este timpul pentru primăvară aşa de timpurie, oamenii sunt deja obișnuiți cu asemenea fenomene în această parte a ţării. În zona Reșiței, este ceva obişnuit să vină primăvara aşa devreme. Cu toate acestea, reşiţenii ştiu că luna februarie este destul de capricioasă iar ,,baba iarna” încă este în putere şi nu ar fi foarte miraţi dacă ar mai avea de lucru şi cu ,,zăpada babelor şi cu a mieilor”.

Comentarii

comentarii