VIDEO România sub efectul infringement-ului Comisiei Europene pe poluarea de la Moldova Nouă

Derularea infringement-ului Comisiei Europene contra Romaniei privind poluarea de la Moldova Nouă este «în grafic» ! Cui îi pasă ? Vountarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), au realizat în perioada ianuarie – martie 2015 o monitorizare a poluarii transfrontaliere provenită de la iazul Tăuşani – Boşneag aparţinând SC MOLDOMIN, societate aflată în lichidare din anul 2010. Fenomenul se manifestă prin antrenarea de către vânt a particolelor fine de praf de deşeuri miniere, de pe o suprafaţa de cca 120 ha a acestui depozit, şi transportul acestora peste terenurile şi localităţile de pe ambele malurii ale Dunării.

[youtube id=”s1EO9_dMRQo”]

Rapoartele realizate de către voluntari arată că suprafaţa neecologizată a iazului este expusă în permanenţă intensificării vântului, moment în care această suprafaţă va deveni sursă de poluare pentru localităţile Moldova Nouă, Moldova Veche, Măceşti, Coronini şi Pojejena din România, respectiv Veliko Gradište, Srebreno Jezero, Vinci şi Požeženo din Serbia.

[youtube id=”wByOwXdWL-s”]

La aceeași concluzie a ajuns și Comisia Europeană care a declanșat în februarie 2014 procedura de infringement împotriva României privind acest caz de poluare iar situația urmează a fi tranșată de către Curtea Europeană de Justiție, probabil în condiții profund dezavantajoase pentru România față de situația în care ecologizarea iazului s-ar fi facut eșalonat și la termenul prevăzut de Tratatul de Aderare la UE privind îmbunătățirea managementului deșeurilor industriale.

[youtube id=”fi9d16WRmuE”]

Cui îi pasă de viitoarea sentinţă a Curţii Europeane de Justiție privind acest caz de poluare ? Evident nimănui din moment ce, de la declaşarea în urmă cu mai bine de un an a infringementului CE împotriva României, Ministerul Mediului ne comunică doar intenţii nematerializate pe teren de ecologizare a iazului iar factorii responsabili locali aplică amenzi aministratorului lichidator al SC Moldomin. Aceste amenzi, de regulă, nu se plătesc iar atunci când se plătesc banii trec dintr-un buzunar în altul al statului iar poluarea rămâne să-i sufoce în continuare, de câteva ori pe an, pe locuitorii zonei.

[youtube id=”wByOwXdWL-s”]

Primul vinovat de poluarea de la Moldova Nouă este Ministerul Mediului care nu a reuşit în 8 ani, de la încetarea activităţii SC Moldomin şi declanşarea poluării, să impună aplicarea legii. Nici primarii localităţilor afectate nu au făcut aproape nimic în cei 8 ani pentru ca vocea populaţiei locale afectate de poluare să se audă suficient de puternic la nivelul factorilor majori de decizie (Parlament, Guvern, etc)

Rămâne ca poluarea să fie stopată la Sfântul „Aşteaptă”, ocrotitorul promisiunilor electorale.

GEC Nera

Comentarii

comentarii