VIDEO Se apropie sarbatorile: secrete pentru un blat perfect de tort

Multi cred ca este o arta sa faci torturi gustoase si aspectuoase,insa noi ii contrazicem! Nu este vorba decat de respectarea catorva reguli simple, reguli pe care toata lumea le poate respecta fara vreo problema.

Iata care sunt aceste mici trucuri:

1. Urmeaza o reteta buna.

Asigura-te, in primul rand, ca respectiva reteta a fost si testata si ca nu este scrisa „dupa ureche”. In al doilea rand, vezi daca ai toate ingredientele sau instrumentele necesare pentru a respecta in intregime reteta.

2. Foloseste o tava de aceeasi dimensiuni ca in reteta.

In cazul in care nu ai o tava de aceeasi dimensiuni, trebuie sa ajustezi cantitatile ingredientelor si timpul de coacere. Foloseste hartie de copt pentru a evita lipirea aluatului de tava. In lipsa hartiei de copt, se pot folosi unt sau ulei pentru a unge tava, pe care trebuie sa o tapetezi ulterior cu putina faina. Atentie, insa, sa nu folosesti prea multa grasime, caci aceasta va duce la „prajirea” partilor laterale ale tortului.

3. Preincalzeste cuptorul.

Daca nu incalzesti suficient cuptorul, tortul nu va creste frumos. Asadar, trebuie sa incalzesti bine cuptorul inainte de a baga aluatul. Daca stiti ca aveti un cuptor care arde prajiturile, cel mai indicat ar fi sa tapetati fundul tavii cu un strat generos de faina. In acest fel, evitati arderea acestuia.

4. Masoara cu precizie ingredientele.

Pentru ca rezultatul final sa fie cel asteptat, masoara cu atentie ingredientele folosite. Foloseste lingurile gradate in locul tacamurilor de bucatarie. Si chiar daca esti tentat adesea sa pui o cantitate mai mare dintr-un ingredient (de exemplu, praf de copt), cel mai indicat este sa respecti cu strictete cantitatile din reteta.

5. Asigura-te ca ingredientele au temperatura corecta.

Majoritatea retetelor precizeaza ca ouale si untul sa fie la temperatura camerei. Daca untul este adaugat in compozitie imediat ce este scos din frigider, se va integra mult mai greu decat daca ar fi fost moale. Aceeasi poveste este si in cazul oualelor.

6. Pune compozitia la cuptor imediat ce ai terminat-o.

Agentul de crestere se va „activa” imediat ce va intra in contact cu ingredientele „umede”. Asadar, pentru a garanta cresterea frumoasa a tortului tau, pune compozitia in cuptor imediat ce ai terminat-o.

7. Pune tava la un nivel corespunzator si asigura-te ca usa cuptorului ramane inchisa.

De obicei, prajiturile si torturile se coc pe gratarul din mijloc a cuptorului. Odata bagat la cuptor, nu trebuie sa mai deschizi usa pana cand tortul nu este aproape gata sau cel putin in primele 15 minute de la momentul in care l-ai bagat la cuptor. In caz contrar, risti ca tortul sa nu creasca frumos.

8. Verifica daca prajitura este gata inainte de a o scoate din cuptor

Trebuie sa stii ca fiecare cuptor este diferit, asa ca uneori este posibil ca tortului tau sa ii fie necesar un timp mai mare de coacere decat cel specificat in reteta. Tocmai de aceea, este bine sa faci testul scobitorii inainte de a-l scoate din cuptor.

9. Racirea tortului

Majoritatea prajiturilor cu blat pufos trebuie lasate la racit cateva minute in tava inainte de a fi asezate pe un gratar de racire. Pe de alta parte, in cazul prajiturilor/ blaturilor cu fructe este recomandat sa fie lasate la racit in tava.

Blat tort alb (vanilie sau lamaie)

[youtube id=” tzKe45e6H7A „]

Blat tort negru (cacao sau ciocolata, ori cafea)

[youtube id=”A3rwTm-RLzs”]

Comentarii

comentarii