VIDEO Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală a imbogatit Caransebesul cu inca 11 opere

Artişti sculptori de talie internaţională şi-au dat întâlnire la Caransebeş, cu prilejul celei mai importante manifestări culturale din România dedicată artei monumentale moderne, ajunsă anul acesta la cea de-a XIV-a ediţie. Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală este onorat de participarea unui număr de 11 reputaţi artişti. Este vorba despre Andre Naegelen – Franţa, Agnessa Petrova din Bulgaria, Hermann Gschaider – Austria, Carlos Monge – Mexic, Thierry Ferreira din Portugalia, Jorge Schröder din Brazilia, Ayhan Kayapinar – Turcia, Klaus Hunsicker – Germania, Jose Miguel Fonseca – Chile, Samia Monsef din Egipt, şi Eugen Petri din România.

Travertinul – materialul în care artiştii sculptează anul acesta – este o rocă sedimentară poroasă de calcar, alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit, care are o culoare gălbuie, până la brună. Roca nobilă impresionează încă de la prima vedere, atrăgând prin aspectul catifelat, dar şi prin formele şi culorile sale, care reflectă varietatea şi fascinaţia naturii. Travertinul mai are şi alte caracteristici esenţiale, printer care rezistenţă la factori meteorologici şi durabilitate în timp.

Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală s-a desfăşurat în perioada 16 iunie-16 iulie, fiind organizat de Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, sub coordonarea cunoscutului artist Eugen Petri. În acest răstimp au fost realizate 11 sculpturi dintre care, cea mai usoară are peste două tone.

Să mai spunem că, anterior acesui Simpozion Internaţional de Sculptură Monumentală, la Caransebeş s-au mai derulat în ultimii ani ediţii în care materialele folosite de artişti au fost lemnul, ocazii cu care au fost create 33 de monumente, marmura, în cadrul cărora au mai fost realizate alte 33 de opere de artă, precum şi andezitul, prilej cu care patrimoniul cultural al capitalei Ţării Gugulanilor s-a îmbogăţit cu încă 33 de creaţii artistice de anvergură.

Lucrările artistice respective sunt amplasate în diferite locuri publice din oraș, în Parcul Teiuş şi în Parcul tematic de sculptură monumentală situat la intrarea în municipiul Caransebeş, pe şoseaua dinspre Reşiţa, în cartierul Valea Cenchii.

Comentarii

comentarii