VIDEO Statuia lui Decebal în ,,top 14 statui gigantice” la nivel mondial

Clisura Dunării – parte componentă a Banatului istoric și teritorial până în 1960, va atrage tot mai mulți turiști asta după ce Business Insider a publicat un top al celor mai mari 15 statui monumentale din lume.
Business Insider a publicat o listă cu cele mai impresionante statui din lume. Pentru aceasta au fost selecționate 14 monumente gigantice. Continentul Asiatic deține recordul cu cele mai multe statui gigantice din lume. 10 dintre acestea sunt găzduite pe vastul teritoriu, urmat de Europa care are trei astfel de construcții și America cu două.
Printre cele mai impresionate și mai mari statui se numără și chipul regelui dac Decebal din Clisura Dunării. Sculptura este cea mai înalta din Europa, de 3 ori mai înalta decât Colosul din Rodhos, iar peisajul care o încadrează este unul de vis, fiind situată chiar în cea mai spectaculoasă porţiune a Dunării din tot parcursul ei european.

Aceasta a fost finanţată şi promovată de regretatul om de afaceri şi istoric amator Iosif Constantin Drăgan. Lucrările din Golful Mraconia s-au desfăşurat în perioada 1994-2004 şi au transformat zona într-un punct de atracţie turistică deosebită pentru cei care aleg să urmeze traseele de la Cazanele Dunării.

Vreme de 10 ani, 12 oameni au lucrat la această operă de artă în stâncă, despre care se spune că a costat peste 1 milion de dolari.

Legat de această problemă, iată ce spune Colostariu – un utilizator al fb – pe pagina sa :

,,Aceasta postare nu are nici o legătură cu tema paginii mele dar, profit de ocazie că sunt urmărit de voi şi încerc să fac cunoscut un nume. FLORIN COTARCEA. Toţi cunosc vestita sculptură în piatră ce se afla în Cazanele Dunării , dar puţini cunosc cine a făcut-o . Toate ziarele scriu despre finanţatorul acestei imense sculpturi , Constantin Drăgan, dar nimeni nu spune despre cel care a făcut prima schiţă pe foaie şi apoi a muncit 10 ani la această statuie.

El se numeşte Florin Cotarcea şi este contemporan cu noi, îl cunosc personal , şi sunt foarte dezamăgit că se afla într-un con de umbră. Florin a vândut machete în miniatură cu vestita statuie , dar sutele de turişti care au cumpărat aceste machete , habar nu au ca în spatele lor se afla cel care a gândit şi construit gigantică statuie.Acum, Florin lucrează în Germania că montator schele metalice .Hai să dăm Cezarului ce este al Cezarului şi să îl facem cunoscut. În general, în lumea artei, nu finanţatorii rămân în istorie , ci sculptorii.

Vă rog share , şi poate vom reuşi , măcar atunci când se scrie un articol în presă despre această statuie să-i fie menţionat numele. Vă mulţumesc ! Cei 10 alpinişti, Gheorghe Predoni, Ion Predoni, Robert Torok, Petre Negoitescu, Mircea Furlan, Marian Bebe Pastiu, Pavel Boroanca, Dorin Băleanu, Petre Nitu şi Ion Cristinel Kiss, alături de “tatăl” lor, sculptorul Florin Cotarcea, de mecanicul Rudolf Cocic, “bunicul”, şi de paznicul Petre Roşu, au dat viaţa unui colos de piatră impresionant”.

Comentarii

comentarii