VIDEO Tabăra Internațională de sculptură în andezit de la Caransebeș, la final cu bilanț bogat

Sculptura (1)La Caransebeş a fost vernisată a 2-a ediţie a taberei de sculptură în andezit. Este de fapt a XII-a ediţie a Simpozionului Internațional organizat în municipiul de pe Timiş şi Sebeş. 11 opere de artă realizate de sculptori din Germania, Macedonia, Bulgaria, Mexic, Olanda, Thailanda, Ungaria și România au fost realizate într-o lună şi vor spori zestrea patrimoniului cultural al Caransebeşului. Fiecare din cei 11 artisti au adus cu ei si o parte din zestrea culturala a locului din care au venit.
Coordonatorul acestui simpozion Eugen Petri afirma că este una dintre cele mai reușite ediții. Andezitul este o rocă puternică, dură care se lucrează greu, nu fără probleme tehnice, însă ele s-au rezolvat pe parcursul taberei de sculptură.
Artiştii veniţi de pe 3 continente s-au îndrăgostit de Caransebeş, de România, de peisaje, de oameni şi au promis că vor reveni aici.
Primarul Marcel Vela spunea că acest simpozion este un pas înainte pentru a se realiza ceea ce municipalitatea și-a propus acum 12 ani, câte un ciclu de 33 de sculpturi.
De altfel Caransebeșul este singurul oraș din România care are 33 de sculpturi din lemn, 33 din marmură și în acest an a ajuns la 22 de monumente din andezit. La manifestare a fost prezent și viceconsulul Germaniei la Timișoara Excelența Sa Siegfried Geilhausen, care a ținut să specifice că prin astfel de acțiuni inedite Vestul țării merită să fie capitala culturii europene. Criticul de artă Pavel Șușară precizează că artiștii s-au întâlnit la Caransebeș la dimensiunea lor umană, dincolo de ce au achiziționat prin educație, sau formarea personalității într-un fel sau altul. Chiar dacă sunt 11 artiști, expoziția prezintă de fapt 11 ipostaze ale aceleiași încercări de a construi un fenomen unitar, o lume care are cap și coadă, care are coerență, ordine lăuntrică și aspirație,…o dimensiune umană în toată complexitatea, a menționat criticul Pavel Șușară. La vernisaj au fost prezentati toti cei 11 artisti pe acordurile imnului tarii din care au venit.

,,O, aici s-au intamplat foarte multe lucruri frumoase. Piatra a fost una greu de lucrat dar foarte frumoasa, sunt fericita de rezultatul muncii mele. A fost extraordinar aici, am fost ca o familie, ma bucur ca am venit, ca am cunoscut acesti oameni, ca am vazut aceste locuri.Sunt pentru prima data in Romania, dar a fost o experienta extraordinara” spune sculptorita STEFANIE KROME (Germania) .

,,Chiar daca a fi sculptor nu este la fel de usor pentru o femeie ca pentru un barbat, este o munca dificila,cu o piatra dura, dar si noi femeile sculptori am aratat ca putem, sunt multumita.Suntem binecuvantate ca am avut ocazia sa participam la acest simpozion, vernisajul din aceasta seara a fost minunat, dar intreaga perioada petrecuta aici a fost extraordinara.Ce sa spun voi reveni aici pentru a vedea mai multe din tara voastra” a spus CAROLINE RUIZEVELD (Olanda).

Pavel Şuşară a mai făcut o afirmaţie despre care a spus că pare o glumă, dar, reflectă un adevăr: „Simpozionul Internaţional de Sculptură de la Caransebeş a devenit atât de important în lume, încât a început să se audă despre el şi în România!”

Reamintim numele artiştilor participanţi, precizând şi titlurile lucrărilor realizate:

1. STEFANIE KROME (Germania) – Hard Rock
2. FRANCISCO JAVIER ASTORGA RUIZ DEL HOYO (Mexic) – Antarctica
3. ANDREJ MITEVSKI (Macedonia) – Ciber cube
4. SNEJANA SIMEONOVA (Bulgaria) – Fermoar
5. CAROLINE RUIZEVELD (Olanda) – Compoziţie
6. NATTHAPON MUAMGKLIANG (Thailanda) – Lumină şi umbră
7. LASZLO LUGOSSY (Ungaria) – Piatra care povesteşte
8. DINU CÂMPEANU (România) – Ştergar
9. MARIUS BACRIU (România) – Labirint interior
10. ANA-MARIA NEGARĂ (România) – Catharsis
11. EUGEN PETRI (România) – Snop

Cele unsprezece lucrări realizate în această ediţie vor fi amplasate în acelaşi Parc de Sculptură Monumentală, de la intrarea în Caransebeş dinspre Reşiţa, unde se află sculpturile din andezit realizate în ediţia de anul trecut.

Comentarii

comentarii