VIDEO Târgul de la Neu Werk a renăscut – La doi ani – o ediție reușită

Târgul de la Neu Werk – un cartier la orașului – cunoscut de localnici ca ,,Târgul de vite de la Bocşa”, atrage an de an tot mai mulţi participanţi și încet – încet, își recapătă importanța și renumele de altă dată.
Acest târg se ţine anual, dar strict după mijlocul lunii mai şi la el participă producători agricoli, crescători de animale, meşteşugari, comercianţi din Bocşa, dar si din judeţ sau din ţară. Locul este același de vreo 100 de ani – vechea vatră a furnalelor și topitoriilor de pe malul Bârzavei de la Bocșa.

[youtube id=”SCVd5f1IHsg”]

,,Târgul este foarte important pentru noi – ca administrație locală. Este a doua ediție după o pauză de zeci de ani și lucrurile merg bine. Bocșa este un orășel agricol și mai puțin industrial acum, când știm bine ce s-a întâmplat în țară cu industria. Dacă investitorii se lasă așteptați, bocșenii nu stau cu mâinile în sân. Oamenii cresc animale, cultivă terenurile, își asigură cele trebuincioase gospodăriei iar surplusul îl vând la târg. Am mai multe planuri în minte pentru acest târg. Am vorbit deja cu cei mai mari specialiști: producătorii agricoli fiindcă ei știu cel mai bine ce au nevoie și ce vor de la noi. Voi discuta cu colegii din Primăria și cu domnii consilieri locali și în cel mai scurt timp, vom începe lucrările de amenajare a locului” a declarat pentru InfoCs primarul orașului Bocșa, Eugen Cismăneanțu.
,,Este bine că avem unde ne vinde produsele și producția. Eu am adus la vânzare porci și cereale. Am porci renumiți prin faptul că sunt de carne, cresc repede și nu sunt pretențioși la mâncare. Am adus și baloți de paie, dar și cereale și nutrețuri combinate” spune Liviu Martanoș, comerciant, producător agricol și crescător de animale din Bocșa.

,,Eu vin de la Reșița, am adus purcei și căței de rasă la vânzare și sunt foarte mulțumit de afacerea de azi. Voi cumpăra niște cereale și merg acasă cu toate planurile făcute azi dimineață realizate” spune Gigi Căpraru. ,,Eu am adus cai, cai de mai multe rase și cu mai multe prețuri. Am cai cu 500 de euro bucata, dar am și cai de rasă cu 10.000 de euro bucata. Târgul începe să-și recapete renumele de altă dată. Așa i se și spunea în lumea crescătorilor de cai: târgul cailor din Banat este la Bocșa” spune Ion Duma, cioban și crescător de animale din Fizeș .

În acest an, pe lângă crescătorii şi producătorii din Bocşa, au fost prezenţi meşteşugari din Reşiţa cu hamuri, curele, chimire, coşuri din nuiele, alții au venit cu clopote pentru vite, hamuri. La târg au fost prezenți și apicultorii, producătorii de alimente tradiționale, de răchie precum și gratargii cu mici și alte bunătăți.

O notă bună a fost prezența la târg a unui comerciant de produse și tehnică pentru agricultori: de la coase și sape și până la moto-coase sau motocultoare. ,,Avem lucruri de calitate, la toate prețurile, dar principalul este că acest târg a renăscut. Anul viitor, va fi și mai bine, prezența va fi și mai mare, sunt sigur de asta” spune Dragoș Ortac.

Organizatorii evenimentului au fost Primaria si Consiliul local al orasului Bocsa alături de Casa de cultură a orașului precum și Camera Agricolă a județului Caraș Severin.

,,Târgul este unul de renume in zona si chiar poetul dialectal al Bocsei, Tata Oancea, a scris o poezie despre “Targul mare” de la Bocsa” spune Dan Liuț, organizator și directorul Casei de Cultură din Bocșa.

Surpriza a constituit-o prezența la târg a unui nonagenar, Iosif Horalec, din Bocșa. Bătrânul a venit pe picioarele lui la Târg, însoțit de un strănepot și a povestit celor prezenți, primarului Eugen Cismăneanțu, un tânăr de 40 de ani, cum era târgul pe vremea lui și ce însemnătate avea pentru Banat și România.

Totuși, au existat și nemulțumiți – în primul rând vânzătorii de așa zise produse tradiționale. Comercianții erau supărați de faptul că târgoveții vin, se uită, întreabă cât este prețul și pleacă mai departe. Din ceea ce am văzut și noi, am putea spune că acest lucru nu ar trebui să mire pe nimeni din moment ce se cerea 15 lei pe un kg de pâine de casă, între 30 și 50 de lei pe afumături ți răchie sau între 30 și 40 de lei pe brânzeturi. Și nu vorbim aici de cine ștei ce coniacuri franțuzești sau cașcaval cu găuri ori cine mai știe ce trufanda. Nu, este vorba de pâine de casă făcută cu apă, făină, sare și drojdie sau de mălaiul al cărui preț era de 10 lei pe kg.

Cu siguranță că dacă anul viitor, comercianții se vor gândi de două ori înainte de fixa un preț la un produs, adică – cât mai aproape de prețul real – cu siguranță că și numărul cumpărătorilor va fi mai mare.

Comentarii

comentarii