VIDEO Tradiţia merge mai departe în Banatul Montan la Soceni- mersul finilor la naşi de Paşte

DSC00799Cu toate că vremea merge înainte și tradițiile tind să fie uitate sau trecute la lada de amintiri și scoase de acolo doar de etnologi sau folclorişti, în ciuda vremii şi a lucrurilor şi faptelor care par să se întâmple şi să se mişte prea repede parcă, în Banatul Montan, la poale de Semenic sau de Gugu, mai există oameni care respectă tradiţia şi obiceiul din străbuni şi îl duc mai departe.

Unul dintre acestea este ,,mersul finilor la naşi” în a doua zi de Paşte de la Soceni.
În jurul orei 14, de prin curţi şi ogrăzi apar bărbaţi îmbrăcaţi elegant, unii chiar la costum şi cravată, dar care au în mână o …..straiţă ţărănească. Cu straiţa în mână, bărbaţii merg la poarta gospodăriei a cărui stăpân este ,,naşul”. NU este vorba despre o poreclă sau nume conspirativ, ci este vorba chiar de naşul- naş de cununie sau botez.

Acesta îşi primeşte musafirii cu drag după care îi pofteşte la masa îmbelşugată unde la loc de cinste stau ouăle roşii, brânza de oaie şi răchia de prună. Apoi, rând pe rând, femeile din casă aduc la masă supa, sarmalele, friptura şi bineînţeles, carnea si drobul de miel şi prăjiturile.
Cu toţii se cinstesc şi petrec până noaptea târziu şi de cele mai multe ori, ca totul să fie perfect, mai este adus şi câte un muzicant care întregeşte atmosfera.
Nici finii nu au venit cu mâna goală la naşi: aceştia aduc în straiţă ouă crude, ouă roşii, un colac din aluat de pâine şi un cozonac sau alte prăjituri. Lângă toate se adaugă o mână de grâu verde- semn de iertare şi de primăvară la ceas de reîncepere a ciclului agricol.
La Soceni, o astfel de gazdă a fost Ionică, un naş tânăr de nici 30 de ani, dar care are fini şi de 70 de ani, aşa cum este uica Nicolae- căzănarul satului. Nu este nici o greşeală fiindcă în satul din marginea Reşiţei, tradiţia merge mai departe şi naşii sunt păstraţi şi transmişi din generaţie în generaţie. Aşa este şi cu familia lui Ionică ce a năşit de-a lungul anilor, mai multe generaţii ale mai multor familii din sat. Chiar dacă este tânăr, la rândul său, şi el va năşi pe cineva când îi va fi cerut acest lucru.
Seara se lasă încet peste Soceni, dar de prin curţi se aude clinchet de pahare, veselie şi muzică, semn că finii au venit şi în anul 2012 în vizită la naşi iar tradiţia a mai fost dusă încă un an mai departe.

Comentarii

comentarii