VIDEO Turismul din Valea Almăjului în mare pericol: Puhoaiele au afectat morile de apă și Cascada Bigăr

În comună Eftimie Murgu au fost inundate şi peste 100 de hectare de teren, iar pe drumul judeţean care asigura legătura cu DN 57B s-a circulat cu dificultate din cauza apei de pe şosea. Cele 22 de mori – munument de la Rudaria, au fost afectate de inundații. 3 sunt distruse.

Din păcate, puhoaiele au pus în pericol și Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume şi aflată pe locul întâi în topul celor mai interesante și inedite cascade din lume. Cascada arată ca un clopot din piatră calcaroasă acoperit cu muşchi. Acest lucru o face unică. Acum, din cauza ploii torențiale, apa ce vine cu putere foarte mare și într-un debit uriaș, a afectat stratul de mușchi de pe ,,clopotul” de piatră. Cascada a mai fost afectată de și de inudațiile din anul 2010 când puhoaiele dezlănțuite au rupt o bucată din clopotul din calcar.

[youtube id=”yQquOU5KA6M”]

Tot din cauza ploii, la nici 500 de metri de Cascada Bigăr, s-a format o altă cascadă ce strânge apa de pe versanții Munților Aninei: Cascada Voalul Miresei sau Bigărul Mic, cum îi spun localnicii. Cascada este de o frumusețe aparte și apare doar atunci când peste zonă se abat urgiile și puhoaiele dezlănțuite ce smulg copacii din rădăcini și apa umple toate văile și ogașele din munți după care se revarsă la vale. Cu apele ei înspumate ce seamănă cu un voal ce se revarsă peste o peșteră, cascada este de fapt un fel de ,,mireasă a morţii” fiindcă prevesteşte întotdeauna potopul din munți.

Cascada apare odată de 15- 20 de ani și – cu toate că este de o frumusețe rară- localnicii nu se prea bucură de apariția ei.

Acum, după ani întregi de somn, în această primăvară, Cascada Voalul Miresei, s-a trezit la viață prin luna martie, 2014. La început au fost câteva firicele timide de apă, iar acum, s-a transformat în puhoi.

Toată vara, la cele două cascade au fost în vizită mii de turiști din toată lumea. Principala atracție a fost Cascada Bigăr.

Comentarii

comentarii