VIDEO Din Duminica Tomii, etnicii sârbi din Reșița au un Centru Cultural propriu

centru cultural (1)Comunitatea sârbă din Reșița a fost ieri în mare sărbătoare. Lăsând la o parte ceremonialul religios care a strâns câteva sute de persoane în jurul altarului și al preoților, sârbii din Reșița și nu numai, au ținut să participe personal la inaugurarea Centrului Cultural Sârb.
Construcția edificiului a început în anul 2008 la inițiativa preotului paroh și a membrilor comunității. Impunătoarea construcţie a costat pe undeva la 100.000 de euro, dar aici vorbim doar despre materiale şi construcţie, fiindcă partea de instalaţii electrice şi tot ce mai trebuie într-o casă, a fost construit de membrii comunităţii. Au muncit la ridicarea Centrului de la instalatori, electricieni şi zugravi şi până la gospodinele care au curăţat şi spălat tot aşa cum se face la casă nouă.

Banii- atât câţi au fost ei, au venit din partea membrilor comunităţii, a unor oameni de afaceri, dar şi a Consiliului Judeţean, şi, mai ales, a Consiliului Local Reşiţa care s-a implicat activ şi pe toate fronturile la realizarea Centrului.
Un aport deosebit în ridicarea construcţiei l-a avut fostul ministru al culturii din Republica Serbia, doctor profesor universitar, Radmila Miletevici. Domnia sa a donat aproape 60.000 de dolari. În semn de preţuire, comunitatea sârbă din Reşiţa, a decis ca Centrul să-i poarte numele.
Comunitatea sârbă din Reşiţa este una foarte srânsă în jurul bisericii şi numără peste 1000 de membrii. În noul centru Cultural vor funcţiona o bibliotecă, o grădiniţă gen afterschool, activităţi culturale, dar şi mai multe grupe în care doritorii vor învăţa limba sârbă gratuit.
La ceremonie au participat alături de invitata de onoare, profesorul universitar doctor- doamna exministru al culturii în doua mandate din Serbia, Radmila Milietevici, preot vicar Marinko Markov, fostul vicar Vladimir Marcovici, preotul Jivko Velimirovici precum şi gazda, preot Vasa Lupulovici. Lor li s-a alăturat întru dragoste frăţească, preotul ucrainean Petru Popovici precum şi presedintele USR – filiala Reşiţa, Ivanko Stoicevici alături de un alt invitat special – primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu. Din partea Uniunii Sârbilor din Romania- USR – a fost prezent preşedintele Ogrian Kostici precum şi deputatul Slavomir Gozdenovici.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Din Duminica Tomii, etnicii sârbi din Reșița au un Centru Cultural propriu

  • 29 iunie 2013 la 3:24
    Permalink

    VIDEO Sârbii din Reșița au un Centru Cultural propriu | Info-CS – Specialiști în știri mdjmhdbswb

Comentariile sunt închise.