Vine canicula, Primăria Reșița sare în ajutorul cetățenilor

Ca urmare a atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice de caniculă pentru următoarele două zile, emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă va aplica Planul de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei municipiului Reşiţa, aprobat în şedinţa din data de 22.06.2015.

Astfel, începând de marţi, 7 iulie 2015, în Reşiţa vor fi deschise două puncte de prim-ajutor în Centrul Civic şi în Parcul Tricolorului. Unul a fost amenajat în căsuţa numărul 6 din Centrul Civic iar celălalt se află în căsuţa numărul 3 din Parcul Tricolorului. Programul de funcţionare este între orele 11.00-18.00.

Punctele de prim-ajutor sunt dotate cu instalaţie de climatizare, dozatoare cu apă şi paturi, iar asistenţa medicală este asigurată de către Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa prin personalul specializat.

Acestea vor fi deschise doar în perioada atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice de caniculă.
Populaţia este rugată să ţină cont de recomandările Ministerului Sănătăţii, pentru a se proteja de efectul temperaturilor extreme.

RECOMANDĂRILE MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII PENTRU PERIOADELE CANICULARE
În ceea ce priveşte populaţia, Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca, în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.
De asemenea, recomandăm agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. Aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri/pers./schimb şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.

Comentarii

comentarii