Vopsirea ouălor în Vinerea Mare, obicei străvechi în Tara Almajului VIDEO

În Valea Almăjului și în cam tot Banatul Montan, există obiceiul ca vopsirea ouălor pentru Pește, să se facă în Vinerea Mare. În alte părți ale Banatului, dar și în țară, există obiceiul ca ouăle să fie vopsite în Joia Mare. În Banatul Montan, bănățenii vopsesc ouăle vinerea. De fapt, în această zi sfântă, nu se coace, nu se gătește, nu se face curat și nu se spală. Doar se pregătesc ouăle, se fac cremele pentru prăjituri, se fac sarmalele și umplutura pentru drobul din organe crude.

 Sărbătoarea Sfintelor Paşti este marcată în comunitatea de pe Valea Almăjului, de o pregătire ca la carte în fiecare casă, de slujbe speciale săvârşite în cadrul Bisericilor Ortodoxe din Valea Miracolelor, dar şi de vopsitul ouălor de către gospodine în Vinerea Mare.

De pe masa fiecărui almăjan, nu trebuie să lipsească coşul cu ouă vopsite în diferite culori. Multe din obiceiurile pascale din Banatul de Munte, sunt legate de ou, îndeosebi vopsirea ouălor la Vinerea Mare. Acest ritual este o mărturie a obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific ortodoxă.

Cât despre operațiunea în sine – Există o procedură bine definită privind vopsirea ouălor pe Valea Almăjului: mai întâi, se fierb între 5 şi 10 minute, după care se bagă în vopsea, iar pentru luciu, se dau cu untură de porc. Bănățenii din generația modernă, vopsesc ouăle şi în roşu, verde, galben, albastru, portocaliu. Cele mai populare sunt cele roşii, deoarece simbolizează sângele Lui Hristos. Din fericire, încă mai există tradiția ca pe lângă aceste ouă vopsite ,,modern” – fiecare gospodină să vopsească ouă în coji de ceapă. Așa cum făceau străbunii lor, încă de la lăsarea Postului Mare, sătenii strângeau cojile de ceapă ca să le aibe la Paști pentru vopsit ouă.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii