Vopsitul ouălor de Paşti ca acum 100 de ani, la Padina Matei la buna Călina Marișescu VIDEO

În Banatul Montan, zilele de joi sau vineri din Săptămâna Mare, sunt dedicate unei singure operaţiuni: vopsitul ouălor. În zona din sudul Banatului și Clisură, sătenii vopsesc ouăle joia, iar în zona nordică și în Valea Almajului, acest lucru se face vinerea fiindcă se spune că Vinerea Neagră este mare sărbătoare, iar unele gospodinele bănăţene nu lucrează nimic altceva în afară de a vopsi ouăle. Eventual se mai poate face crema pentru prăjituri, sau, se mai pot face sarmalele, se bat şniţelele şi cam atât.


La prima vedere, acest lucru se face foarte uşor în ziua de azi: mergi la magazin, cumperi vopseaua- un fel sau mai multe din multitudinea de tipuri câte se găsesc în comerţ, mergi acasă şi vopseşti ouăle şi gata. Asta dacă nu cumperi ouăle gata colorate de la magazin.

Numai că, în satele de la poalele munţilor, mai sunt familii care duc din generaţie în generaţie secretul vopsitului de ouă de Paşti cu culori naturale.


Rădăcina de scumpie şi cojile de ceapă se folosesc pentru a obține un rosu- maroniu. Totul – adică culoarea și nunața –  depind de priceperea şi secretele pe care le ştie gospodina. Cu plantele este simplu, mai problematic este cu proporţia şi cantitatea. Să nu vă așteptai la culori strălucitoare, extraordinare.

Sunt culori simple, mai terne, dar frumoase. Nana Călina din satul de munte Padina Matei, ajutată de nepoțica Georgiana, ne învață cum să fierbem ouăle doar în coji de ceapă. Culoarile vor fi roșiatice spre maroniu, dar puteți să le faceți modele cu flori si frunze cu ajutorul ciorapului de nailon. In afara de culoarea deosebită, ouăle primesc și un gust special de la cojile de ceapă.

Comentarii

comentarii

One thought on “Vopsitul ouălor de Paşti ca acum 100 de ani, la Padina Matei la buna Călina Marișescu VIDEO

Comments are closed.