Vopsitul ouălor in Vinerea Neagra la Lăpuşnicu Mare VIDEO

Pentru almăjeni, pregătirea Paștelui înseamnă mai întâi curățenia și pregătirea produselor tradiționale care se fac în casă. Preparatele de Paști care în general nu lipsesc de pe masă sunt ouăle vopsite în cojile de ceapă. La Lăpuşnicu Mare, gospodinele aleg ouă proaspete de găină din propria gospodărie, pe care le pun la fiert in dimineața din Vinerea Mare în coji de ceapă, dar se folosesc și în vopsele cumpărate pentru colorat.

Meșteșugul vopsirii ouălor este o adevărată artă în Valea Almăjului. Totul se pregătește cu mare atenție, ca în seara de Inviere pe masă, să fie cele mai frumoase ouă. În noaptea de Înviere, omenii ciocnesc un ou roșu în fața bisericii. Ciocnitul ouălor se face după reguli păstrate din generație în generație fiindcă respectarea regulilor este obligatorie. Prima lovitură o are de obicei cel mai bătrân membru al familiei.

Ciocnitul este ,,pe luate”, pe văzute sau pe nevăzute. De obicei, tăria ouălor se probește în dinți, iar cel care învinge, se mândrește cu găinile pe care le are în curte. Pe toată durata Paștelui, almăjenii consumă foarte multe ouă. În fiecare gospodarie se vopsesesc în jur de 100 de ouă. Dacă facem un calcul simplu, în Lapusnic pe toată durata Paștelui, se vopsesc in jur de 5000 de ouă.
Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii