Vopsitul ouălor roșii la vinerea neagră – tradiții și secrete la Lăpușnicu Mare VIDEO


Pe Valea Almăjului ouăle se vopsesc la vinerea neagră. În alte locuri din Banatul Montan se vopsesc în Joia mare. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă susține că  nu trebuie să existe o zi anume în care putem colora ouăle, atâta timp cât facem pregătiri de Paște. Cu mult înainte de Hristos, legendele spun că chinezii foloseau ouă colorate. Legendele creștine din țara noastră leagă simbolul ouălor roșii de sângele Lui Isus.

Vopsirea ouălor de Paște în Valea Almăjului la Vinerea neagră, a căpătat (la fel ca și împodobirea bradului de Crăciun) rang de mare artă. Mai sunt două zile până  când creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele, iar gospodinele din Lăpuşnicu Mare se pregătesc intens pentru sărbătoare. Majoritatea almăjăncilor preferă ca ouăle să fie vopsite în coji de ceapă, rostopască, coji de nuci, sfeclă, urzici și alte ierburi de prin grădină, dar mai sunt o parte care vopsesc cu culori artificiale.

După ce ouăle sunt colorate natural sau artificial, sunt lustruite apoi cu slănină sau untură și se pun în coșuri cu iarbă verde ruptă din grădină, spre bucuria meselor de Paște cu familia și prietenii. Cele mai tinere gospodine nu se lasă mai prejos decât mamele sau bunicile lor, și țin să preia de la ele toate rețetele și obiceiurile. În Lăpușnicu Mare gospodinele trebăluiesc din zor în Vinerea Neagră cu ouă și vopsele. Este, după tradiție, ziua înroșirii ouălor și o fac cum au învățat și transmit mai departe acest obicei și la copii.  

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii