VREM SA MAI AVEM MUZEU DE LOCOMOTIVE, SAU NU VREM? Comunicat de presa/Drept la replica

Împreună pentru viaţă, parc şi muzeu, împreună pentru simboluri şi istorie, împreună pentru un viitor Resitei şi o mostenire – tezaur unică.

Întrucât în ultimele zile au apărut diverse articole şi opinii referitoare la demersurile iniţiate, în luna noiembrie 2015, de coaliţia de ONG-uri pentru a salva parcul şi Muzeul de locomotive facem câteva precizări.
La începutul anului un grup de ONG-uri a reuşit stoparea primei agresiuni asupra parcului şi muzeului. Din păcate succesul a fost temporar. Coaliţia de ONG-uri a iniţiat un lung şir de petiţii care a debutat cu cele trei Scrisori deschise din 16 noiembrie 2015, către diverse instituţii publice locale şi naţionale, inclusiv un demers juridic.
Acţiunea noastră în instanţă nu a fost un proces propriu-zis ci doar o cerere (de ordonanţă preşedinţiala). Aceasta reprezintă o cale specială, rapidă, cu efecte temporare ce a vizat doar stoparea lucrărilor şi salvarea zonei, nu anularea actelor emise de primărie şi, obligatoriu, cererea de ordonanţă trebuia să fie conexa unei acţiuni principale, cea în contencios administrativ, în acest caz.

Acţiunea de anulare a unor acte administrative ar fi necesitat un proces propriu-zis, în contencios administrativ, de durată şi care nu ar fi suspendat lucrările. Cea mai în măsură să iniţieze acest proces, în contencios administrativ, ar fi fost însăşi primăria, instituţia care a emis acele acte nelegale. Din păcate, vechea administraţie nu a vrut să-şi recunoască vină şi, implicit, nu a iniţiat acţiunea principală în instanţă pentru a-şi repara eroarea. Pentru că nu a existat acţiunea principală, cererea noastră de ordonanţă a fost respinsă la mijlocul lunii ianuarie. Dacă ţinem cont de evenimentele ce-au urmat Scrisorilor noastre deschise din 16 noiembrie avem şi o parte a explicaţiei pentru poziţia primăriei.

Vă supunem atenţiei un singur aspect ce nouă ne-a atras atenţia şi ne-a făcut să ne îndoim de legalitatea acestei investiţii de lângă Muzeul de locomotive: Primăria Reşita eliberează investitorului Autorizaţia de construire nr. 240 în dată de 04.11.2015. Şedinţa Secţiunii Tehnice de Arhitectură şi Inginerie a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice care trebuia să elibereze unul dintre avizele necesare pentru obţinerea Autorizaţiei de construire s-a întrunit, pentru a analiza documentaţia, în dată de … 18.11.2015.
Vă invităm şi pe dvs., că formatori de opinie, să cereţi Primăriei să studiaţi documentaţia investiţiei. Considerăm că, la o privire atentă, veţi putea descoperi singuri şi alte anomalii ale acestui dosar.

În prezent, ceea ce ne provoacă îngrijorare, este poziţia noului primar şi sfaturile pe care acesta le-ar primi de la consilierii săi.
Investitorul a reapărut şi face “curte” şi promisiuni noii administraţii. Se promite reabilitarea unor cămine de liceu din oraş în schimbul permisiunii de reîncepere a lucrărilor adică a distrugerii parcului şi al afectării profunde a Muzeului de locomotive. Primarul pare dispus la negociere cu investitorul.
Chiar se poate negocia orice?
Cât costă viaţa locuitorilor din Triaj?
Cât costă istoria şi simbolurile Resitei?

Mai multe ONG-uri din oraş şi din judeţ am înaintat zilele trecute două petiţii adresate primarului Ioan Popa şi Instituţiei Prefectului Caraş-Severin în care ne opunem ferm construirii benzinăriei, cerem anularea autorizaţiei de construire nr. 240/2015 semnată de fostul primar al municipiului Reşita în 04.11.2015 şi anularea HCL 319/2014 emisă de Consiliul local Reşita pentru realizarea unei staţii distribuţie carburanţi şi a altor investiţii în spaţiul verde din imediata vecinătate a Muzeului de locomotive cu abur din Reşita, zona Triaj.
Noi considerăm că ambele documente oficiale trebuiesc anulate pentru c-au fost emise nelegal.

Cum vă prezentăm deja, din punct de vedere juridic, instituţia emitentă este prima în drept să ceară, în instanţă, anularea lor (“Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia…” art. 1 alin. 6 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ). Prefectura poate, de asemenea, constata nelegalitatea şi poate cere, la rândul ei, anularea.
La acest nou demers iniţiat de ONG-uri s-au raliat şi au semnat petiţiile o serie de personalităţi şi oameni din comunitate precum dr. Ada D. Cruceanu, prof. dr. Martin Olaru, prof. dr. Vasile Mircea Zaberca, Petre Dalea, Dragoş Dragomirescu, Ovidiu Russ, Gerhard Chwoika, Adrian Marinescu şi alţii. Petiţiile se găsesc pe pagina Euroland Banat de Facebook.
Locatarii din Triaj au depus, la rândul lor, o petiţie prin care se opun acestei agresiuni asupra parcului şi muzeului.

Dacă şi dumneavoastră consideraţi că istoria şi simbolurile Resitei nu au preţ, că vieţile locuitorilor din Triaj nu pot fi cuantificabile în bani şi că toate acestea nu pot fi negociate, vă rugăm să trimiteţi pe adresele de e-mail ale primăriei: primar@primariaresita.ro; resita@primariaresita.ro, şi ale Instituţiei Prefectului Caraş-Severin (prefect@prefcs.ro, dialog@prefcs.ro) mesaje în care să vă exprimaţi clar opoziţia faţă de construirea unei benzinării lângă Muzeul de locomotive. Scrieţi-le câteva rânduri şi cereţi primarului şi administraţiei locale iniţierea demersurilor legale, în instanţă, pentru anularea autorizaţiei de construire nr. 240/2015 şi a HCL 319/2014, cele două acte care au permis acest atentat la viaţă, istoria şi simbolurile reşiţenilor.
Aceste câteva rânduri trimise Primăriei şi Prefecturii, de fiecare dintre noi, pot face diferenţa!

Împreună putem salva vieţi, parcul şi muzeul, împreună ne putem păstra simbolurile şi istoria, împreună putem construi un viitor Resitei şi transmite copiilor noştri o moștenire – tezaur inestimabilă şi unică.

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “VREM SA MAI AVEM MUZEU DE LOCOMOTIVE, SAU NU VREM? Comunicat de presa/Drept la replica

  1. Oameni buni ce naiba aveti!!!?? Eu locuiesc in blocul din Triaj, chiar unde urmeaza sa se amplseze/construiasca statia si, sincer abia astept sa se faca statia.Este mai bine sa vine tiganii din Triaj, de sus de pe Ciprian P. sa coseasca, ce aveti oameni buni!!!?Haideti sa venim la fata locului, ce tot scrieti voi in ziare si mergeti al Primarie, Prefectura!?Lasati-i sa faca este un lucru bun pentru toata lumea,

Comments are closed.