Vreme de primăvară cu zeci de turiști la morile de la Rudăria în a doua zi de Anul Nou  VIDEO

Ziua de 2 ianuarie a noului an a fost de fapt prima zi cu vreme frumoasă din acest an. La fel că anii trecuți, turiști din întreaga țară aflați la Băile Herculane sau în vizită la rude și la prieteni în Banatul Montan, au pornit într-o mica excursie să vadă  frumusețea și peisajul de pe Valea morilor pe apă de  pe râul Rudărica din comuna Eftimie  Murgu din Caraș Severin.

Unii au venit pentru prima dată în cel mai mare complex mulionologic al morilor pe apă din sud-vestul Europei. Alțiiau revenit să le vadă la început de an. Cu toții au rămas încântați de peisajul primăvăratic și de spectacolul ce-l oferă morile vechi – unele de sute de ani.

 

Minivacanța de Anul Nou din acest an nu a făcut excepție. Vremea ca de primăvară, dragostea pentru trecut și frumusețea ce o oferă locul pitoresc de pe Valea Rudăricăi, a atras și în acest an ca un magnet turiștii la început de an. Acest loc este unic în țară prin numărul de mori pe un singur curs de apă.

În acest colț din Valea Almăjului sunt 22 de mori, răsfirate pe o lungime de câțiva kilometri de-a lungul firului de apă de pe Valea Rudăricăi. Aproape toate  morile pe apă sunt funcționale și în zile noastre. De sute de ani, cu ajutorul apei și al pietrelor de moară, localnicii își macină acolo porumbul și grânele pentru hrana lor și a animalelor. Turiști cumpără făină prospătă măcinată direct de către morar.

Tot de la localnici cumpără produse specifice zonei bio. De altfel toți cei care vin să viziteze morile nu plecă cu mâna goală. Mulți din vizitatori spun că vin pentru mori, să vadă tehnica de măcinare, cum funcționează, cum se face făina, din ce este compusă o moară, dar și pentru plimbări în aer liber și talentul de buni povestitori al morarilor..

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii