Zarzavat conservat pentru supă, pus la cămară pentru la iarnă VIDEO

Cine știe ce o fi și cum o mai fi la iarnă. După vara și toamna secetoasă, pun pariu că prețurile o vor lua razna. Cred că ceapa va ajunge la 8 lei kg, cartofii nu-i veți lua sub 6 lei, iar zarzavatul va ajunge la 25- 30 de lei kg. Dă Doamne să vorbesc prostii! Și atunci e bine să avem pe ce pune mâna în cămară. Deci – eu vă propun o bază, un preparat pe care este bine să-l aveți la îndemână atunci când aveți nevoie.

O reţetă de zarzavat pentru la iarnă. Este vorba de zarzavat pentru supă. Este o reţetă uşor de preparat. Produsul este foarte gustos şi aşa cum spuneam, merge perfect la supe, dar și la ciorbe daca mai adaugati niste rosii si un ardei. Unii vor spune spune că mâncarea este mai gustoasă cu zarzavaturi proaspete. Doar se găsesc acum şi pe timp de iarnă.

Este adevărat, se găsesc, dar gustul zarzavatului la borcan, este unic. Este deosebit. În momentul în care puneţi câteva linguri în oala cu mâncare, bucătăria dumneavoastră se va umple cu aromele verii. Veti avea un miros inconfundabil de ciorba de vară în mijlocul iernii. Eu folosesc acest amestec şi pe timpul verii. Tocmai din cauza acestui gust deosebit.

 

Iată ce folosesc eu la reţeta pentru zarzavat conservat la borcan pentru o familie de 4 persoane. Cantitatile pot fi ajustate, in functie de preferinta si de gust:


– 8 kg de morcov.
– 3 kg rădăcina pătrunjel.
– 2 kg ţelină.
– 1 kg gulie.
– 15 legături de pătrunjel frunze si 10 legături frunze de ţelină.

  • sare de murături, neiodată

Cum prepar eu:

Curăț rădăcinoasele de coajă, le spăl şi le dau prin maşina de ras zarzavat. Nu prin maşina de carne. Se poate folosi răzătoare de mâna cu ochiuri mari. Sau se poate toca totul la cuţit, dacă aveţi răbdarea unui chinez bătrân.
Adaug frunzele de pătrunjel şi ţelină bine spălate şi tăiate.


Le amestec bine pe toate, apoi presar peste ele un pumn bun de sare grunjoasă – cam 300 g şi amestec din nou să ajungă sarea peste tot. Îl lăsăm aşa la loc răcoros până a doua zi când își va lăsa zeamă. A doua zi, punem zarzavatul in borcane maxim de 400 g, nu presăm prea tare și apoi, la final, completăm cu zeamă. Capsăm și punem borcanele la sterilizat ca pe compot – la fiert – in cratița in care am pus cârpe pe fund. Apa să fie până în gâtul borcanului. Deasupra, se pun alte cârpe.  Eu le ţin cam 30 de minute după ce apa a început să clocotească – asta din cauza morcovilor şi a frunzelor care intră în fermentaţie foarte uşor dacă nu sunt sterilizate. Opresc focul, le scot din apă şi le pun la ,,dormit” în pături până a doua zi. 

Când folosiți amestecul la supe, adăugați cam o lingură cu vârf pentru un litru de apă. Gata, Cam asta e!

Spor la treabă.

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *