Ziua Culturii Române, elevii Şcolii 7 Reşiţa şi-au lansat nr. 34 al revistei şcolii

Vineri, 15 ianuarie 2016, de Ziua Culturii Române, elevii Şcolii 7 Reşiţa şi-au lansat nr. 34 al revistei şcolii, Lumea noastră. În paginile ei se regăsesc activităţile extraşcolare desfăşurate în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016, redominând cele dedicate sfârşitului de an. Un alt grupaj se referă la informaţiile privind Pulsul şcolii, redactorii propunând o întâlnire cu prof. Maria Liţă, consilier şcolar, dar şi o privire de ansamblu a unui opţional inedit, şi anume Istorie orală: istorie trăită, istorie povestită, pe care elevii şcolii îl studiază, bucurându-se de implicarea mai multor personalităţi locale.

Pulsul şcolii cuprinde şi un grupaj de ştiri în care sunt promovaţi cei mai buni elevi ai şcolii, mai exact aceia care au obţinut rezultate foarte bune la concursurile şi olimpiadele şcolare desfăşurate în perioada dintre două apariţii editoriale. În acest număr revista publică un material despre eleva Andra Kradyel, calificată la etapa naţională a olimpiade de lectură. Talentele şcolii îi prezintă, de data aceasta, pe elevii Alex Surdu, pasionat de IT şi de folclor, membru al ansamblului „Bârzava”, pe Beatrice Ponoran, pianista care frecventează cursurile Şcolii Populare de Arte „Ion Românu” din Reşiţa şi o pereche de dansatori care, deşi se află în primii ani de practicare a dansului sportiv, au obţinut rezultate frumoase: Valentin Pişta şi Giulia Bîrborică.

La lansare, cei doi au încântat publicul prin spectacolul oferit. Pe lângă rubricile care descriu preocupările elevilor şcolii, revista cuprinde şi rubrici de cultură generală: România, tărâm de poveste, Descoperim Europa, Capitale de poveste, Lecţia de istorie, Călătorie prin minunile lumii, Lumea tehnologiei. Jucării pentru copii este o altă rubrică savurată de copiii de vârstă mică, în acest număr Alexia Duicu făcând un top al primelor cinci jucării preferate de copii.

Interviul ediţiei îl aduce în paginile revistei pe scriitorul Radu Paraschivescu. Prezentă la Târgul Internaţional de carte GAUDEAMUS de la Bucureşti, Sara Poenariu a reuşit să stea de vorbă despre cărţile sale, dar şi despre copilul Radu Paraschivescu. Întrebat fiind ce părere are despre Reşiţa, acesta a răspuns: „un oraş trist, mohorât şi abandonat, lăsat de izbelişte, un oraş semi-mort, aflat într-un fel de comă.”

Daria Bejenariu este realizatoarea rubricii cu titlul Evenimente reşiţene. Premiera filmului documentar Transylvania Dragon, regizat de Sabin Dorohoi, a fost tema articolului din acest număr al revistei. Protagonistul documentarului , temerarul Flaviu Cernescu, a fost prezent la lansarea revistei şi i-a impresionat pe copii, dar şi pe adulţii prezenţi în amfiteatrul şcolii. Mersul pe monociclu, dar şi jongleriile demonstrate au fost primite cu interes, iar povestea succesului, spusă cu talent şi inteligenţă, a convins copiii că în spatele unei reuşite stă muncă, seriozitate, implicare, dorinţa de a te autodepăşi. Flaviu Cernescu se înscrie în categoria modelelor reale pe care revista Lumea noastră le-a adus, de-a lungul celor 10 ani de existenţă, în faţa elevilor ei.

Echipa redacţională este compusă din elevii Daria Bejenariu, Alexia Duicu, Ioana Crina, Alessia Nandris, Chira Robert-Denis (clasa a IV-a), Andra Kradyel, Andrei Mateia, Bianca Mitruş (clasa a V-a), Gabriela Padurean, Sara Poenariu, Sergiu Tudosoiu, Alexandra Ruba, Cristiana Terciu (clasa a VII-a), Karina Bernhardt, Alex Surdu (clasa a VIII-a), coordonaţi de cadrele didactice Cristina Ardeleanu, Ionuţ Gârtoi şi Ileana Pomoja. La realizarea acestui număr au colaborat prof. Diana Raţiu, prof. Maria Liţă, prof. Constanţa Cablea, prof. Viorica Vîrtopeanu şi prof. Petruţa Bălan. Societatea pentru Cultură METARSIS este un colaborator de nădejde al revistei. Totodată, librăria VESTALA face posibilă editarea publicaţiei şcolare Lumea noastră.

Recenzie realizata de profesor Cristina Ardeleanu

Comentarii

comentarii